Бережи свій моторчик. 15 продуктів, які захистять ваше серце від хвороб

13 вересня 2019, 05:00
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Серцево-судинні захворювання є причиною майже третини всіх смертей у світі.

Правильне харчування впливає на серце людини і може впливати на зниження ризику серцевих захворювань. Фактично, певні продукти можуть впливати на кров’яний тиск, тригліцериди, рівень холестерину і запалення, які є факторами ризику серцевих захворювань. Ось 15 продуктів, які скорочують ризики таких захворювань, як аритмія або брадикардія.

Відео дня

1. Листові зелені овочі

Зелені листові овочі, такі як шпинат або капуста, відомі своєю насиченістю мінералами, вітамінами і антиоксидантами. Зокрема, вони є відмінним джерелом вітаміну К, який допомагає захистити артерії і сприяє правильному згортання крові. У них також багато нітратів, які знижують кров’яний тиск, знімають артеріальну жорсткість і покращують функцію клітин, що покривають кровоносні судини. Одне дослідження показало, що збільшення споживання листових зелених овочів було пов’язано зі зниженням частоти серцевих захворювань на 16%.

2. Цілісні зерна

Цілісне зерно містить всі три багаті поживними речовинами частини зерна: зародок, ендосперм і оболонку — висівки. Звичайні види цільного зерна включають цільну пшеницю, коричневий рис, овес, жито, ячмінь, гречку і лободу. У таких зернах міститься більше клітковини, а численні дослідження показали, що включення в раціон більшої кількості цільного зерна може принести користь серцевому здоров’ю — ризик захворювань знижується на 22%.

3. Ягоди

Полуниця, чорниця, ожина і малина наповнені важливими живильними речовинами, які грають ключову роль в здоров’я серця. Ягоди також багаті антиоксидантами, такими як антоціани, які захищають від окислювального стресу і запалення, що сприяють розвитку серцево-судинних захворювань. Ягоди можуть стати ситною закускою або смачним низькокалорійним десертом. Здорове харчування включає страви з ягід — додайте їх в свій раціон.

ягоди (Фото: studioM / depositphotos.com)
ягоди / Фото: studioM / depositphotos.com

4. Авокадо

Авокадо є відмінним джерелом корисних для серця мононенасичених жирів, які пов’язані зі зниженням рівня холестерину і зниженням ризику серцевих захворювань. Так, дослідження, що охопило 17 567 осіб, показало, що у тих, хто регулярно їв авокадо, ймовірність розвитку метаболічного синдрому була в два рази менше. Авокадо також багатий калієм — живильною речовиною, що позитивно впливає на серце.

Авокадо (Фото: Thought Catalog / Unsplash)
Авокадо / Фото: Thought Catalog / Unsplash

5. Жирна риба або риб’ячий жир

Жирна риба, така як лосось, скумбрія, сардини і тунець, містить омега-3 жирні кислоти, які корисні для здоров’я серця. В одному дослідженні 324 людини, які вживали лосося три рази в тиждень протягом восьми тижнів, відзначили значне зниження артеріального тиску. Жирна риба і риб’ячий жир можуть допомогти знизити фактори ризику серцевих захворювань, включаючи кров’яний тиск, тригліцериди і холестерин.

6. Волоські горіхи

Волоські горіхи містять корисні вітаміни для серця і є відмінним джерелом клітковини і мікроелементів, таких як магній, мідь і марганець. Дослідження показують, що включення в ваш раціон кількох порцій волоських горіхів може допомогти захистити від хвороб серця.

7. Квасоля

Квасоля містить стійкий крохмаль, який чинить опір травленню і ферментує корисними бактеріями в кишечнику. Численні дослідження також показали, що вживання в їжу бобів може знизити певні фактори ризику серцево-судинних захворювань.

8. Темний шоколад

Темний шоколад багатий антиоксидантами, такими як флавоноїди, які можуть допомогти поліпшити здоров’я серця. Одне велике дослідження показало, що у тих, хто їв шоколад принаймні п’ять разів на тиждень, ризик розвитку ішемічної хвороби серця на 57% нижче, ніж у тих, хто не вживає шоколад. Однак не забувайте, що шоколад може містити багато цукру і калорій, що може звести нанівець багато його властивостей, що сприяють зміцненню здоров’я. Тому обов’язково обирайте високоякісний темний шоколад з вмістом какао не менше 70% і зменшуйте споживання, щоб максимально використовувати його корисні для серця властивості.

шоколад (Фото: Goir / depositphotos.com)
шоколад / Фото: Goir / depositphotos.com

9. Помідори

Помідори містять натуральний рослинний пігмент і потужні антиоксидантні властивості. Антиоксиданти допомагають нейтралізувати шкідливі вільні радикали, запобігаючи окисне пошкодження і запалення, які можуть сприяти розвитку серцевих захворювань.

10. Мигдаль

Мигдаль багатий поживними речовинами і може похвалитися довгим списком вітамінів і мінералів, які мають вирішальне значення для здоров’я серця. Він також є хорошим джерелом корисних для серця мононенасичених жирів і клітковини, двох важливих поживних речовин, які можуть допомогти захистити від хвороб серця.

11. Насіння

Насіння Чіа, льону або конопель є відмінними джерелами корисних для серця поживних речовин, включаючи клітковину і омега-3 жирні кислоти. Додавання цих видів насіння в раціон може скоротити ризик серцевих захворювань, в тому числі запалення, кров’яний тиск, холестерин і тригліцериди.

12. Часник

Часник використовувався в якості природного засобу для лікування різних захворювань. Дослідження показали, що часник позитивно впливає на здоров’я. Обов’язково вживайте часник у сирому вигляді або залишайте його на кілька хвилин перед приготуванням. Це максимізує його потенційну користь для здоров’я.

13. Оливкова олія

Оливкова олія містить антиоксиданти, які можуть зняти запалення і знизити ризик хронічних захворювань. Воно також багато мононенасичених жирними кислотами, і багато досліджень пов’язують його з поліпшенням здоров’я серця. Скористайтеся перевагами оливкового масла, додаючи його в страви і соуси.

14. Едамаме

Едамаме — незріла соя, часто зустрічається в азіатській кухні. Як і інші соєві продукти, вона може допомогти знизити рівень холестерину і поліпшити здоров’я серця.

15. Зелений чай

Зелений чай пов’язаний з підвищенням чутливості до інсуліну. Він також містить антиоксиданти для захисту клітин від пошкодження, запалення і захисту здоров’я вашого серця. Дослідження показало, що при прийомі екстракту зеленого чаю протягом трьох місяців знижується артеріальний тиск.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X