Китайська медицина. Вчені назвали напій, який знижує ризик інсульту

9 січня 2020, 17:01
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Китайські дослідники виявили, що користь для здоров’я, пов’язана з чаєм, була більш вираженою для любителів зеленого чаю, а також для тих, хто пив чай регулярно.

Переваги були також більш очевидними для чоловіків, запевняють дослідники.

Автори роботи вивчили дані про 100 902 китайців без історії серцевого нападу, інсульту або раку і розділили їх на групи: ті, які пили чай три або більше разів на тиждень, ті, хто ніколи не пив чай, і ті, хто пив його менш регулярно. Дослідження тривало протягом семи років.

Відео дня

Аналіз даних показав, що у звичайних людей, що п’ють чай ризик захворювання серця та інсульту був на 20% нижче, а ризик смерті від хвороби серця та інсульту — на 22%. Зокрема, вони виявили, що звичайні любителі чаю можуть розраховувати прожити на 1,26 роки довше у віці понад 50 років, ніж ті, хто п'є чай нерегулярно.

Ризик смерті і хвороб знижується тільки у тих, хто п'є багато чаю постійно — щонайменше протягом восьми років. У тих же, хто починав або припиняв його пити за час спостереження, ніяких значимих кореляцій виявити не вдалося.

«Ми виявили, що захисні ефекти звичного вживання чаю були дуже вираженими і стійкими при різних результатах для чоловіків, але більш скромними для жінок. Однією з причин може бути те, що частка постійних споживачів чаю серед чоловіків була приблизно в два з половиною рази вище, ніж серед жінок», — сказав доктор Донфен Гу з Національного центру серцево-судинних захворювань Китаю.

Китайські жінки частіше п’ють трав’яний чай з бутонів троянд або листя лотоса, але ця інформація не була включена в дослідження.

Гонфен Гу сказав, що вигоди, пов’язані з вживанням чорного чаю, «не були статистично значущими», але це може бути пов’язано з тим, що в дослідження було включено набагато менше тих, хто п'є чорний чай — тільки близько 8% людей, які брали участь в дослідженні, сказали, що вони надавав перевагу чорному чаю.

Гу також сказав, що зелений чай є більш багатим джерелом флаваноїдів, особливо чайних поліфенолів, і ці біологічно активні сполуки можуть захищати від серцево-судинних захворювань. У той же час чорний чай з тої ж рослини після збору обробляється не так, як зелений чай.

Як найпопулярніший в світі напій після води, Гу сказав, що звичка пити чай варіюється від місця до місця, і результати можуть не відноситися до західних країн, де чорний чай був більш популярним вибором.

У той же час, доктор Дуейн Меллор, зареєстрований дієтолог і старший викладач в Медичній школі Університету Астона, сказав, що, хоча зелений чай безпечний і може принести користь, добавки з зеленим чаєм «слід ретельно дозувати, так як мав місце ряд випадків захворювання печінки у людей, які вживали їх у великих дозах».

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X