П’ять кроків для запобігання захворюванням серця. Ви робили це неправильно

2 грудня 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Здорова дієта може допомогти знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця та зупинити збільшення ваги (Фото:Towfiqu barbhuiya / Unsplash)

Здорова дієта може допомогти знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця та зупинити збільшення ваги (Фото:Towfiqu barbhuiya / Unsplash)

Здорове харчування та спосіб життя — ключ до профілактики та лікування серцевих захворювань. Повірте це не так складно, як ви вважаєте.

Здорова дієта може допомогти знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця та зупинити збільшення ваги, адже ожиріння веде вас до діабету та високого кров’яного тиску.

Відео дня

Хоча ви, можливо, знаєте, що вживання певних продуктів може збільшити ризик серцевих захворювань, змінити звички в їжі часто непросто.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує прагнути загального здорового харчування, а не зосереджуватися на «хорошій» або «поганій» їжі, тому впровадьте у свій щоденний раціон деякі корисні звички й ви побачите, як покращиться ваш загальний стан.

1. Відмовтеся від солі

Дуже важливо отримувати задоволення від того, що ви їсте. Навіть якщо ви хочете посолити їжу, ви можете навчитися любити або просто звикнути до того, щоб їсти з меншим вмістом солі.

Через деякий час такої практики, ваші смакові рецептори зміняться, і ви не помічатимете, що ваша їжа не містить солі, до того ж такий спосіб приготування страв, допомагає насолоджуватися саме смаком та ароматом їжі, які, можливо, ховала від вас сіль.

Чому ж ваша серцево-судинна система не любить сіль? Річ у тім, що додатковий натрій збільшує об'єм крові у ваших кровоносних судинах, підвищуючи кров’яний тиск.

Їжте не більше 1500 міліграм натрію в день, щоб підтримувати низький кров’яний тиск. Тому скоріше прибирайте сільничку зі столу, натомість використовуйте трави та спеції або замінники солі. Виробіть у себе звичку читати етикетку на будь-яких заздалегідь приготовлених сумішах спецій, тому що часто першим інгредієнтом є сіль.

2. Не пропускайте сніданок

Сніданок часто називають найважливішою їжею дня, і хоча загальна користь для здоров’я значною мірою обговорюється, дослідження показали, що сніданок може мати особливе значення для здоров’я серця.

Наприклад, дослідження показали, що пропуск сніданку пов’язаний із підвищеним ризиком смерті від серцево-судинних захворювань.

Тому якщо ви витратите час на добре збалансований ранковий сніданок, це зробить ваш організм ще здоровішим. Корисний сніданок покращує метаболізм і дозволяє правильно розпочинати день. Спробуйте цільнозернові тости з арахісової пастою, свіжі фрукти та чашку чаю. Ви будете відчувати себе ситим і бадьорим протягом тривалого часу.

3. Зосередьтеся на фруктах та овочах

Багато досліджень показали, що чим більше ви їсте фруктів та овочів, тим нижчий ризик багатьох хронічних захворювань, включаючи рак, ожиріння, діабет та серцево-судинних захворюваннь.

Фрукти та овочі - це низькокалорійні продукти. За даними ВООЗ, є переконливі докази того, що вживання фруктів та овочів знижує ризик ожиріння. Порівняно з висококалорійними продуктами, такими як оброблені харчові продукти з високим вмістом цукру та жиру, фрукти та овочі з меншою ймовірністю сприяють надмірній вазі.

А оскільки вони містять більше харчових волокон та інших поживних речовин, вони пов’язані з нижчим ризиком розвитку діабету. З тих же причин вони змушують людей відчувати ситість із меншою кількістю калорій, що допомагає запобігти збільшенню ваги.

Крім того, дослідження показали, що вживання трьох-п'яти порцій фруктів та овочів на день може знизити ризик інсульту, а вживання понад п’яти порцій овочів та фруктів на день може знизити цей ризик ще більше. Чим більше фруктів та овочів ви їсте, тим нижчий ризик. тому якщо ви не робили цього раніше, може, варто обміркувати?

4. Уникайте обробленого м’яса

Оброблене м’ясо — це будь-яке м’ясо, яке проходить процес соління, консервування, копчення чи додавання хімічних консервантів.

Ця трансформація часто призводить до того, що м’ясо містить високу концентрацію солі на додаток до насичених жирів, які вже містяться у багатьох видах м’яса. Як згадувалося, сіль може швидко накопичуватися, підвищуючи кров’яний тиск і збільшувати вагу.

Крім того, Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала остаточний звіт про оброблене м’ясо заявивши, що такий продукт може викликати рак.

Тому вам варто прибрати зі свого раціону такі продукти як ковбаси, м’ясо яловичини, бекон, шинку, упаковані м’ясні делікатеси або м’ясні консерви.

5. Вибирайте цільнозернові

Цільнозернові продукти — хороші джерела клітковини та інших поживних речовин, які відіграють роль у регулюванні артеріального тиску та здоров’я серця і це не просто слова.

Що хорошого в цільнозернових?Вони містять усі три елементи зерна, на відміну від очищеного, в якому видалені оболонка та зародок, адже саме вони наповнені вітамінами та мінералами.

Аналіз понад трьох тисяч людей середнього та старшого віку протягом багатьох років показав, що у тих, хто їв не менше трьох порцій цільнозернових на день, спостерігалися кращі показники рівня цукру в крові, артеріального тиску, а також ІМТ порівняно з тими, хто їв менше половини порції цільнозернових на день.

Таким чином, просто замінивши продукти з рафінованого зерна на цільнозернові, ви можете принести величезну користь для свого серця.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X