Вам знову захочеться жити. Чому в деяких людей не буває похмілля і як його можна уникнути, якщо так сталося

18 листопада 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Єдиний спосіб уникнути наслідків алкоголю — це його помірне вживання (Фото:Amy Shamblen/Unsplash)

Єдиний спосіб уникнути наслідків алкоголю — це його помірне вживання (Фото:Amy Shamblen/Unsplash)

Не буває «несприйнятливості» до похмілля, але ваші гени, ваш вибір напоїв і кількість випитого — все це робить свій внесок у ваші ранкові страждання.

Коли настають наслідки гучної вечірки, багато хто присягається, що більше не питиме. Що ж, є причина, через яку ви відчуваєте похмілля, і вона не така далека від науки й генетики.

Відео дня

Як виявилося, генетика пояснює майже половину варіацій похмілля, які можуть відчувати люди, хоча потенційних пояснень, які гени за що відповідають — безліч.

Наприклад, у багатьох людей китайського, японського та корейського походження є мутація, яка не дозволяє їхнім тілам ефективно розщеплювати алкоголь, що призводить до накопичення ацетальдегіду, припливів алкоголю та гіршого похмілля.

Тож наступного разу, коли ви прокинетеся недільного ранку з сильним головним болем, жахливим занепокоєнням, не звинувачуйте себе — звинувачуйте своїх предків.

Є кілька генів, які відповідають за те, як люди переживають похмілля: CYP2E1, ADH1B та ALDH2.

Ген CYP2E1 кодує фермент, що розщеплює сполуки спирту. Коли в його структурі відбувається невелика зміна, люди швидше виводять алкоголь з організму.

Варіанти гена ADH1B зазвичай кодують частину ферменту ADH, який розщеплює алкоголь у печінці. У зв’язку з цим він захищає людину від високого споживання алкоголю, тому що носії цих генів просто не можуть випити багато через негативну реакцію на алкоголь.

Ген ALDH2 зазвичай кодує частину ферменту, який допомагає очистити систему. У зв’язку з цим фермент стає менш ефективним, внаслідок чого токсини довше залишаються в організмі.

Цікаво, що деякі люди мають алергію на алкоголь, тому що у них немає генів, щоб перетравити його.

Фактично спадковість алкогольного сп’яніння становить близько 50%, а похмілля — 55%. Ці дані свідчать про те, що на переживання похмілля значною мірою впливають гени, а не фактори довкілля (наприклад, доступ до алкоголю).

Можна скільки завгодно сподіватися на генетику, але єдиний надійний спосіб запобігти симптомам похмілля — це взагалі не вживати алкоголю. Однак якщо ви все ж таки налаштовані випити, ви можете зробити деякі кроки, щоб знизити ймовірність поганого настрою.

1. Пийте багато води

Алкоголь — це сечогінний засіб, що означає, що у людини збільшується потреба в сечовипусканні, і в деяких людей підвищується ризик зневоднення.

Оскільки зневоднення є однією з основних причин симптомів похмілля, вживання води разом з алкогольними напоями може запобігти цим симптомам.

Вживання великої кількості води разом з алкогольними напоями може допомогти людині уникнути зневоднення та зменшити симптоми зневоднення, такі як спрага, втома та головний біль.

2.

Висипайтеся

Хоча ви можете заснути тієї ж миті після алкогольних веселощів, коли ваша голова торкається подушки, це не означає, що ваш сон буде міцним всю ніч. Дослідження показують, що алкоголь порушує якість та тривалість вашого сну.

Коли за кілька годин дія алкоголю почне зникати, то синдром відміни, який відчуватиме ваш організм, може порушити сон та розбудити вас.

Хоча недосипання саме собою не викликає похмілля, воно, безумовно, може посилити симптоми. Якщо у вас є нагода «проспатися» наступного дня, зробіть це. Ваш затуманений мозок та хворе тіло будуть вам вдячні. Зрештою, єдиний правильний засіб від похмілля: час.

3. Їжа допоможе вам запобігти наслідкам

Вживання будь-якої їжі перед вечіркою уповільнить всмоктування алкоголю в організмі. Зокрема, вживання жирної їжі допоможе покрити слизову оболонку шлунка та сповільнити всмоктування. У деяких культурах люди приймають ложку оливкової олії перед вживанням, щоб уповільнити процес абсорбції.

Вживання алкоголю без достатньої кількості їжі в організмі може спричинити падіння рівня цукру в крові. Це може бути однією з причин того, що наступного ранку ви будете почуватися вразливим, і нервовим, і втомленим.

У відсутності енергії, головного болю та поганому настрої приємного мало. Як відомо, жирна їжа викликає вивільнення нейрогормонів, таких як ендорфіни, які дають короткий приплив енергії для хорошого самопочуття.

Отже, одна з теорій потягу до жирної їжі під час похмілля полягає в тому, що це може допомогти вашому мозку почуватися краще після ваших необачних вчинків учора.

4. Менше алкоголю

Звичайно, найкращий спосіб не допустити, щоб похмілля зіпсувало вам ранок, — це не пити так багато напередодні ввечері. Насправді, крім цього, не так багато науково доведених способів запобігти похміллю. Насамперед важливо не отруювати свій організм до ступеня прояву ранкового похмілля.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Alcoholism: Clinical and Experimental Research, темніші напої викликають найгірше похмілля. Це тому що бурбон та інші темні напої містять побічні продукти бродіння, так звані конгенери.

Метанол, наприклад, є конгенером, який розпадається на формальдегід та мурашину кислоту — токсини, які можуть посилити похмілля.

Вживання алкоголю з їжею знижує швидкість його надходження в кровотік, даючи печінці більше часу для його обробки, а чергування напоїв із водою допомагає запобігти зневодненню. Деякі люди використовують розчин електроліту перед сном, але немає переконливих доказів того, що це допоможе.

5. Не потрібно вибивати клин клином

Навіть якщо думка про криваву Мері може вам сподобатися, вода, бажано негазована — найкращий вибір наступного ранку після свята. Найгірше, що можна зробити, — це випити ще раз, або, як кажуть у народі, «похмелитися».

Хоча алкоголь може тимчасово полегшити симптоми, у довгостроковій перспективі такий метод може зашкодити вам. Похмілля змушує вас почуватися жахливо, тому що алкоголь токсичний, і вам потрібно дати своєму організму відпочити та відновитися, а ранковий алкоголь може призвести до ще більшого похмілля наступного дня.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X