Як правильно харчуватися, щоб захиститися від коронавірусу — вісім корисних порад

9 червня 2021, 21:00
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Підтримувати здоровий спосіб життя і правильне харчування буде доречним не тільки під час пандемії. Міцне здоров’я відіграє вирішальну роль для нашого фізичного і психічного благополуччя.

Останній рік показав світу, що ми не все можемо контролювати, але все ж варто спробувати. Те, що ми їмо, часом є одним з найважливіших елементів для нашого загального стану і імунної системи.

Відео дня

Нове дослідження американських вчених, яке було опубліковано в журналі BMJ Nutrition Prevention & Heal показало, що рослинна дієта може не тільки знизити ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, але і допомогти запобігти важкій формі COVID-19.

Згідно з даними вченим, рослинна дієта на 73% знижує ймовірність ускладнень під час захворювання COVID-19.

Пескатаріанская дієта, яка обмежує м’ясо теплокровних тварин, але допускає вживання риби, була пов’язана з нижчим шансами на 59%.

Експеримент показав, що учасники, які дотримуються не рослинної дієти, а харчування з високим вмістом вуглеводів і білка, мали майже в чотири рази більше шансів помірної або важкої інфекції COVID-19.

«Наші результати показують, що здорова дієта, багата поживними речовинами, може розглядатися для захисту від важкого COVID-19», — заявили дослідники на чолі з доктором Сарою Зайдельманн з Stamford Health в Коннектикуті.

Відповідно до опису, в раціоні на основі рослин міститься багато овочів, бобових і горіхів.

Дослідники зазначили, що дієта на основі рослин багата поживними речовинами, особливо фітохімічними (поліфенолами, каротиноїдами), вітамінами і мінералами, які важливі для здоров’я імунної системи. Риба — важливе джерело вітаміну D і жирних кислот омега-3, які мають протизапальні властивості.

Вчені впевнені, що якісна дієта важлива для створення адекватної імунної відповіді, яка, в свою чергу, може впливати на сприйнятливість до інфекції і її тяжкість. Тому важливо вивчити більше рекомендацій для здорового харчування під час пандемії, тим паче це може не тільки принести користь, але і просто урізноманітнити ваш раціон.

Оптимальне харчування і споживання поживних речовин з їжею впливають на імунну систему, тому єдиний стійкий спосіб вижити в нинішніх умовах — це зміцнити імунну систему, а як саме це зробити, ми зараз вам розповімо.

1. Фрукти і овочі - джерело здоров’я і довголіття

Отже, як уже вище було сказано рослинна дієта, яка багата поживними речовинами є найбільш ефективною в боротьбі з коронавірусом та й просто для загального зміцнення організму.

Якщо так сталося, що ви раптом захворіли на коронавірус, придбання, зберігання і приготування свіжих овочів може бути складним завданням в умовах ізоляції. По можливості медики радять стежити за тим, щоб у вашому раціоні було багато фруктів і овочів.

Крім того, фрукти і овочі можна їсти не тільки у свіжому вигляді, але і заморозити, при цьому вони збережуть більшу частину своїх поживних речовин і смаку. Але які саме продукти радять медики для поліпшення імунітету, який захистить від інфекції?

У гонці проти COVID-19 переможцем може стати капуста.

Згідно з новим дослідженням, проведеним у Франції, капуста, може бути корисна проти коронавірусу внаслідок зниження рівня з'єднання, яке допомагає вірусу заразити організм.

Медики кажуть, що капуста — сира, маринована, квашена, може допомогти людям підвищити стійкість до вірусу.

2. Вітамін С

Хоча вітамін C є неефективним при профілактиці вірусних захворювань — зокрема, коронавірусу, дослідження показало, що низький рівень вітаміну С може бути пов’язаний з серйозністю інфекції COVID-19, тому варто ввести у свій раціон продукти багаті вітаміном С.

Вчені радять цитрусові, помідори, томатний сік і картопля — вони є основними джерелами вітаміну С.

3. Вітамін D

Є припущення, що вітамін D зміцнює імунну систему і допомагає боротися з інфекціями.

Деякі дослідження показують, що достатній рівень вітаміну D допомагає при респіраторних захворюваннях. Більш того, цей вітамін може відігравати вирішальну роль в стимулюванні імунної системи. Він володіє як протизапальні, так і імунорегулюючих властивостями і має вирішальне значення для активації захисних сил імунної системи

Вчені відзначають, що низький рівень вітаміну D був пов’язаний зі значним підвищенням ризику пневмонії і вірусних інфекцій верхніх дихальних шляхів. Дефіцит вітаміну D пов’язаний з почастішанням тромботичних епізодів, які часто спостерігаються при COVID-19.

4. Недоїдання

COVID-19, як ми всі знаємо, — це інфекція верхніх дихальних шляхів, яка може вражати людей всіх вікових груп. Однак інша правда полягає в тому, що люди з сильною імунною системою рідше страждають від важкої інфекції. Здорове харчування — важливий фактор, який може допомогти підвищити імунітет.

Дефіцит поживних речовин або недоїдання послаблює імунну систему, роблячи нас більш сприйнятливими до зараження. Вчені встановили, що недоїдання може призвести до тривалої госпіталізації.

Відомо, що недоїдання впливає на ризик для тих, хто перехворів COVID-19 і одужує. Багато людей, які потрапляють в групу ризику і які, можливо, перебували в ізоляції протягом декількох місяців, також відносяться до групи підвищеного ризику недоїдання.

Недоїдання може збільшити не тільки ризик зараження людини, а також сповільнити його одужання.

Недоїдання також частіше зустрічається у літніх людей і тих, хто вже знаходиться в соціальній ізоляції. Соціальне дистанціювання і соціальна ізоляція можуть вплинути на доступ людини до широкого спектру продуктів, необхідних для підтримки здоров’я, і можуть змусити їх менше їсти.

Ненавмисна втрата ваги через хворобу або інфекції - це погано, хоч би якою була початкова маса тіла. Здорове харчування в літньому віці може відрізнятися від загальних рекомендацій. Це пов’язано з тим, що люди похилого віку більше схильні до ризику недоїдання. Деяких людей похилого віку, можливо, потрібно переконати в тому, що їх дієта повинна бути іншою.

5. Дотримуйтесь правил гігієни харчування

Хоча в даний час немає доказів того, що харчові продукти або упаковка харчових продуктів пов’язані з передачею коронавірусної хвороби (COVID-19), можливо, люди можуть заразитися, доторкнувшись до поверхні або предмету, зараженого вірусом, а потім доторкнувшись до свого обличчя: попереджає ЮНІСЕФ. Однак вищий ризик виникає через тісного контакту з іншими людьми під час покупки їжі або доставки їжі. Як завжди, при поводженні з харчовими продуктами важлива хороша гігієна, щоб запобігти будь-які харчові захворювання.

Видаліть непотрібну упаковку і викиньте у відро для сміття з кришкою. Упаковку, таку як банки, можна протерти дезінфікуючим засобом перед відкриттям або зберіганням. Вимийте руки водою з милом не менше 20 секунд або відразу ж після цього використовуйте засіб для рук на спиртовій основі.

Ретельно мийте неупаковані продукти, такі як фрукти і овочі, під проточною водою.

6. Їжте менше солі

Як згадувалося вище, запалення може бути фактором ризику, коли мова йде про серйозність вірусу, а надмірне споживання солі може погіршити запалення кровоносних судин. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати менш як п’ять грамів солі в день, чого можна досягти, готуючи і вживаючи свіжі продукти.

Майте на увазі, що мариновані продукти також часто містять велику кількість натрію. У багатьох країнах 50−75% солі надходить з продуктів, які ми їмо, а не з того, що ми додаємо самі. З огляду на, що ви, можливо, вже споживаєте досить солі, уникайте додавання солі при приготуванні їжі і в страви за столом. Замість цього поекспериментуйте зі свіжими або сушеними травами і спеціями для додання аромату.

7. Обмежте споживання цукру

Продукти харчування й напої з високим вмістом цукру і солі, такі як печиво, картопляні чіпси, шоколад і солодкі напої, при вживанні у великих кількостях можуть перенаситити наш організм калоріями.

ВООЗ рекомендує, щоб в ідеалі менш як 5% від загальної кількості споживаної дорослими енергії доводилося на вільний цукор (близько 6 чайних ложок). Якщо ви хочете чогось солодкого, пріоритетом завжди повинні бути свіжі фрукти. Заморожені фрукти, консервовані фрукти в соку, а не в сиропі, і сухофрукти без додавання цукру також є хорошими варіантами. Вибираючи інші варіанти десертів, переконайтеся, що вони містять мало цукру, і їжте їх невеликими порціями. Не пропустіть варіанти з низьким вмістом жиру, так як вони часто містять багато доданого цукру. Обмежте кількість цукру або меду, який додається в продукти, і уникайте підсолоджуваних напоїв.

8. Урізноманітніть свій раціон

Нашому організму важливо отримувати всі корисні вітаміни та продукти, особливо під час пандемії, коли наш організм найбільше цього потребує.

У місцях з чотирма різними сезонами можна отримувати більше корисних речовин, якщо додати в раціон сезонну їжу.

Дійсно, оптимально використовувати сезонність, як спосіб урізноманітнити свій раціон. Наприклад, ви можете скласти список актуальних продуктів, з яких ви можете вибирати. Взимку для коренеплодів і бульб настає сезон, і тепла, заспокійлива їжа — це те, чого ми прагнемо більше це принесе нам набагато більше користі), ніж хрусткий і холодний салат. Деякі з основних страв також можуть бути змінені в залежності від сезону. Наприклад, всі види каш, включаючи різотто з різними начинками, крупами і зернами. Каші можуть бути як солодкими, так і солоними в залежності від вашого вибору спецій і начинок.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X