Алкоголь — зло. У Південній Кореї з’ясували, що любов до випивки збільшує ризик інсульту серед молоді

5 листопада 2022, 06:57
Алкоголь суттєво підвищує ризик інсульту (Фото:unsplash)

Алкоголь суттєво підвищує ризик інсульту (Фото:unsplash)

Вчені з Сеульського Національного університету проаналізували понад півтора мільйона медичних карток молодих пацієнтів та констатували зв’язок між вживанням алкоголю та раннім інсультом.

Зазвичай інсульт вражає людей віком від 44 років, проте останнім часом судинні катастрофи помітно «помолодшали». За оцінками WSO, щорічно близько 8% із 13,7 мільйонів інсультів припадають на осіб віком до 44 років.

Відео дня

Більше 90% випадків інсульту пов’язані з факторами ризику, що модифікуються, такими як споживання алкоголю, популярність якого зростає в усьому світі. Наприклад, у Східній Азії у період з 1990 по 2017 рік споживання алкоголю збільшилося на 104% із розрахунку на душу населення.

У новому дослідженні вчені вивчили вплив кумулятивного споживання алкоголю на дорослих віком від 20 до 39 років у Південній Кореї.

Для цього були використані національні дані про стан здоров’я понад півтора мільйона чоловіків та жінок.

Вік учасників становив від 20 до 39 років. Усі вони проходили щорічні медичні огляди у період з 2009 по 2012 рік.

Дослідники вивчили основні аспекти їхнього здоров’я, зокрема споживання алкоголю. Виходячи з цього критерію, учасники були розподілені на чотири категорії:

  • непитущі
  • ті, хто вживає 0−105 г алкоголю на тиждень
  • помірно питущі ( 105−210 г на тиждень)
  • сильно питущі (більше 210 г на тиждень)

За учасниками спостерігали у середньому 5,6 років. Протягом усього періоду спостереження 3153 особи перенесли інсульт.

Проаналізувавши дані, дослідники зазначили, що частота інсультів неухильно зростає разом із кумулятивним споживанням алкоголю.

Суб'єкти з двома роками помірного чи сильного вживання алкоголю мали на 19% вищий ризик інсульту. Ті, хто мав три роки алкогольного стажу, підвищували ризик інсульту на 22%, а ті, хто пив понад чотири роки, — на 23%.

Дослідники також виявили, що у сильно питущих ризик інсульту був на 28% вище, ніж у непитущих, а ось ризик у проміжних категорій (ті, хто вживаввід 0 до 210 г на тиждень) не був статистично значущим.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини
Радіо NV
X