Худнути доведеться. Гарвардські вчені виявили несподіваний факт про засвоєння вітамінів у повних людей

25 січня, 13:02
Метаболізм вітаміну D залежить від ваги людини (Фото:Boarding2Now/Depositphotos)

Метаболізм вітаміну D залежить від ваги людини (Фото:Boarding2Now/Depositphotos)

Провівши масштабне дослідження за участю 26 тис. добровольців, дослідники з’ясували, що метаболізм вітаміну D у людей із надмірною вагою знижений. Це може мати далекосяжні наслідки для здоров’я.

Вітамін D є важливим елементом для профілактики онкологічних хвороб, діабету, захворювань м’язової системи, покращення стану ротової порожнини. Однак нове дослідження показує, що здатність засвоювати цю речовину залежить від маси тіла.

Відео дня

У своєму експерименті вчені з Гарварду виявили зниження захворюваності та смертності від раку, а також аутоімунних захворювань на 30−40% серед людей з нижчим індексом маси тіла (ІМТ), які приймали добавки з вітаміном D. При цьому у людей із надмірною масою тіла подібних результатів не спостерігалося.

«Пацієнти з ожирінням, незважаючи на те, що приймали таку ж кількість добавок, демонстрували нижчу відповідь на вітамін D», — говорить провідний дослідник Дейдра Тобіас, доцент кафедри харчування Гарвардської школи громадської охорони здоров’я в Бостоні.

Для дослідження Тобіас та її колеги залучили 26 тис. людей похилого віку, частині з яких запропонували приймати вітамін D та омега-3. В якості контрольної групи виступали учасники, які приймали плацебо.

Серед них були як повні, так і худорляві люди, результати дослідження враховували цей фактор.

Автори дослідження зазначають, що граничним значенням визначення маси тіла був ІМТ менше 25, оскільки саме цей показник вважається здоровою вагою.

Вчені запропонували кілька пояснень неефективності вітаміну D для людей з великою вагою. Перше полягає в тому, що оскільки вітамін D є жиророзчинним вітаміном, люди з вищим рівнем жирової тканини можуть накопичувати більше цієї речовини в жировій тканині. Отже, у крові її виявиться менше.

Інша гіпотеза полягає в тому, що жирова тканина пригнічує ферменти та рецептори, які відповідають за ефективність вітаміну D в організмі.

Вчені обіцяють перевірити обидві гіпотези у майбутньому.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Показати ще новини
Радіо NV
X