Сім продуктів, які допоможуть запобігти раку. Вони ховаються у вашому холодильнику, а ви й не здогадуєтеся

10 грудня 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Деякі рослинні продукти містять потужні сполуки, які допомагають у боротьбі з раком (Фото:James Kern/Unsplash)

Деякі рослинні продукти містять потужні сполуки, які допомагають у боротьбі з раком (Фото:James Kern/Unsplash)

Вчені вже багато років вивчають які саме харчові продукти, вітаміни і мінерали, що містяться в них, можуть підвищувати або знижувати ризик виникнення раку. І, як наслідок, є кілька підказок для раціону, які можуть вам допомогти.

Чи знаєте ви, що можете допомогти знизити ризик деяких видів раку, здоровий спосіб життя? Дослідження показують, що багато видів раку пов’язані з нездоровим харчуванням та нестачею фізичної активності.

Відео дня

До того ж дослідження показують, що деякі рослинні продукти містять потужні сполуки, які називаються фітохімічними речовинами, які можуть допомогти у боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Правильне харчування може допомогти запобігти раку та перемогти його різними способами. Хоча немає гарантованого способу, здоровий спосіб життя може допомогти знизити ризик розвитку цієї страшної хвороби.

Куркума

Можливо, ви знаєте про користь для здоров’я куркуми, спеції, що росте в Південно-Східній Азії. Понад 5 тисяч років люди застосовували її для лікування різних недуг, таких як шкірні захворювання та проблеми із травленням.

Дослідження показують, що активний інгредієнт, куркумін може навіть допомогти запобігти або навіть лікувати рак. Чи варто вам збільшити споживання?

Однозначно так, користь екстракту куркумін була доведена в багатьох дослідженнях, він має протизапальні, антибактеріальні та антиоксидантні властивості, які допомагають боротися з раком. Куркумін знижує репродуктивну здатність пухлин, та спричиняє їх загибель.

Чорниця та ягоди годжі

Чорниця та ягоди годжі це можна сказати два ключових продукти, які можуть знизити ризик раку, оскільки вони містять велику кількість антиоксидантів та інших вітамінів, таких як вітамін С та бета-каротин.

Високий рівень антиоксидантів, включаючи вітамін С, зеаксантин та каротиноїди, відповідає за боротьбу з раковими клітинами. Антиоксиданти уповільнюють ріст пухлини, зменшують запалення та допомагають виводити шкідливі речовини з організму.

Дослідження на мишах показують, що ягоди годжі можуть пригнічувати ріст пухлин та підвищувати ефективність лікування раку.

Антиоксиданти — важливі поживні речовини в продуктах для боротьби з раком. Вони допомагають захистити організм від вільних радикалів, які можуть ушкоджувати клітини.

До того ж за даними Американського онкологічного товариства, люди, які їдять більше фруктів та овочів з високим вмістом антиоксидантів, мають нижчий ризик деяких видів раку.

Імбир

Імбир — це корінь трав’янистої багаторічної рослини з протизапальними властивостями. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nutrition and Cancer, зменшення запалення, відомого попередника раку та інших хронічних захворювань може мати ключове значення для зниження ризику раку.

У дослідженні, опублікованому в Американському журналі китайської медицини, зроблено висновок, що 6-шогаол, активна хімічна речовина імбиру, має потужну протиракову дію.

Шпинат

Дослідники вважають, що дієта, багата на шпинат, може значно зменшити утворення пухлин товстої кишки.

Шпинат може допомогти знизити ризик раку, оскільки містить безліч поживних речовин. По-перше, шпинат містить бета-каротин, який використовується для утворення вітаміну А. Потім він також містить вітамін С — потужний антиоксидант.

І бета-каротин, і вітамін С є важливими поживними речовинами та захищають від розвитку ракових клітин. Як антиоксиданти, вони допомагають блокувати вільні радикали та канцерогени в організмі.

Дослідження американських учених показують, що фітохімічні речовини глікогліцероліпіди та каротиноїди борються з раком товстої кишки.

Шпинат слід зберігати немитим у герметичному пакеті протягом 3−5 днів у холодильнику. Якщо ви купили його заздалегідь чистим прочитайте упаковку, щоб дізнатися, чи написано «готово до вживання». Також важливо дотримуватись терміну придатності, вказаного на упаковці.

Часник та червона цибуля

Національний інститут раку передбачає, що часник і цибуля можуть знизити ризик раку шлунка, товстої кишки, стравоходу та грудей.

Що стосується часнику, він має помітні антибактеріальні, протигрибкові та протизапальні властивості, і звичайно ж протиракові властивості.

Профілактика раку забезпечується багатьма сірковмісними речовинами, включаючи аліцин і діалілсульфід, які можуть деактивувати канцерогени і запобігти мутаціям ДНК. Цибуля пропонує багато тих же переваг, забезпечуючи кверцетин і сірковмісні молекули, які блокують деякі канцерогени і викликають апоптоз — процес, який вбиває аномальні клітини.

Наступного разу, коли ви підете в продуктовому магазині, можливо, ви більше не пройдете повз цибулю, якщо будете пам’ятати про її корисні властивості.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X