Ранок добрий буває. Шість продуктів для вашого сніданку, щоб покращити роботу мозку

25 січня, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Дослідження пов’язують вживання сніданку з покращенням здоров’ям (Фото:Ben Kolde/Unshplash)

Дослідження пов’язують вживання сніданку з покращенням здоров’ям (Фото:Ben Kolde/Unshplash)

Ви коли-небудь думали, як сильно сніданок впливає на ваше здоров’я? Немає жодних сумнівів, що правильний прийом їжі з ранку дає безліч переваг, він може зарядити вас енергією на весь день, посилити ваші когнітивні здібності та запустити метаболізм.

Багато досліджень пов’язують вживання сніданку з користю для здоров’я, включно з поліпшенням пам’яті та концентрації.

Вам необов’язково їсти багато їжі на сніданок, щоб він став корисним, якщо у вас немає часу на приготування, відмінно підійдуть навіть вчорашні залишки, розігріті в мікрохвильовій печі.

Відео дня

Однак чиніть опір тому, щоб з'їсти солодке тістечко або пончик. Найкраще поєднувати продукти, що містять вуглеводи, білки, корисні жири та клітковину. Залишилось лише визначитися, які саме продукти підходять під цей корисний перелік.

1. Додайте насіння льону

Насіння льону — це чудова звичка до сніданку для того, щоб ваш мозок підбадьорився після сну.

Як відомо, льон містить високий відсоток омега-3 жирних кислот на порцію. Омега-3 — це буквально речовина, на якій побудований ваш мозок, тому включення до вашого раціону продуктів збагачених омега-3 необхідне для відновлення природного зносу, спричиненого старінням. Омега-3 також була пов’язана із запобіганням захворюванням головного мозку, таким як хвороба Альцгеймера.

Насіння льону дуже легко включити у ваші улюблені страви на сніданок, але перед цим їх все ж таки варто подрібнити, щоб вони повністю засвоїлися організмом — так ви отримаєте максимальну користь для здоров’я.

2. Вибирайте волоські горіхи

Додавання волоських горіхів у ваш ранковий прийом їжі також є чудовим варіантом для сніданку. Незалежно від того, чи їсте ви тарілку вівсянки або йогурту, розумно додати до неї жменю волоських горіхів.

Дослідження показують, що включення волоських горіхів до складу здорової дієти може сприяти підтримці та покращенню когнітивного здоров’я з віком. Користь походить від численних фітохімічних речовин у волоських горіхах.

3.Сила ягід

Ягоди, зокрема чорниця, полуниця та ожина, містять рослинні хімічні речовини, які допомагають підтримувати здоров’я нашого мозку. Багато досліджень показали, що ягоди допомагають відтермінувати розвиток хвороби Паркінсона та хвороби Альцгеймера.

Крім того, ягоди борються із запаленням та окисним стресом, які пов’язані зі старінням мозку. Крім того, ці маленькі солодкі плоди дуже універсальні, їх можна додавати у все, від йогурту до тостів, а також додавати у свої смузі.

4. Вівсянка

Сон триває від 7−9 годин, під час якого ви по суті голодуєте, тому, коли ви прокидаєтеся, вашому мозку потрібен свіжий запас цукру в крові (або глюкози). Попри те, що солодкий сніданок швидко підвищить рівень цукру в крові, за кілька годин ви також відчуєте енергетичне падіння.

З іншого боку, цільнозернова вівсянка (як і всі цільнозернові) повільно засвоюється організмом. Замість різких стрибків рівня цукру в крові, він зростатиме повільно і стабільно.

Дослідження показують, що діти, які їли вівсянку на сніданок, мають кращу якість дієти та підвищене споживання низки ключових поживних речовин у порівнянні з тими, хто пропускає сніданок, або з тими, які їли солодкі пластівці. Це підтверджує теорію про те, що зниження рівня цукру в крові впливає на пам’ять і концентрацію.

5. Яйця

Яйця — це не тільки традиційний вибір для сніданку, але й корисний вибір. Вони багаті на білок, а оскільки організму потрібно більше часу для перетравлення білка, ви довше почуваєтеся ситим.

Це означає, що ви з меншою ймовірністю перекушуватимете солодкими закусками між сніданком і обідом, що не тільки допомагає контролювати вагу, але й підтримує рівень цукру в крові та розумову активність на здоровому рівні.

Яєчні білки містять найчистішу форму білка, тому організм краще засвоює їх. Яйця також багаті на вітаміни і мінерали, які необхідні для роботи тіла і розуму.

6. Кава

І, звичайно ж, той напій, без якого не починається майже жодний ранок. Чашка кави буквально «вмикає» наш мозок вранці, і цьому є наукове підтвердження. Гаряча кава наповнена кофеїном, який, як було доведено, має низку позитивних впливів на функцію мозку.

Кофеїн блокує аденозин — хімічну речовину у вашому мозку, що призводить до втоми, а також містить антиоксиданти, що стимулюють роботу вашого мозку.

Проте ви маєте бути обережні, щоб не вживати занадто багато кофеїну, оскільки він викликає звикання. Пам’ятайте, якщо ви зловживаєте кавою, ви зменшуєте її позитивний вплив, який може надавати настрій і роботу мозку.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X