Вони перемагають рак. Сім простих продуктів, які гідні полиці у вашому холодильнику

20 січня, 21:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Т-клітини є основною зброєю організму проти ракових клітин (Фото:Pixabay)

Т-клітини є основною зброєю організму проти ракових клітин (Фото:Pixabay)

Усім нам відомо, що вживання корисних продуктів допомагає почуватися краще і бути здоровішими. Якщо вдаватися до подробиць, певна їжа може зміцнити нашу імунну систему і допомогти підтримувати здорову вагу тіла, що може бути основним фактором захисту від раку.

Дослідження показують, що дієта, наповнена різноманітними овочами, фруктами, цільнозерновими продуктами, бобами та іншими рослинними продуктами, допомагає знизити ризик розвитку багатьох видів раку.

Відео дня

А в лабораторних умовах багато окремих мінералів, вітамінів і фітохімічних речовин демонструють протиракову дію.

Загалом науці відомі продукти, які можуть впливати на зменшення ризику розвитку раку. Вони корисні, натуральні і ви могли вже десь чути про їхні переваги, але не надати цьому значення. Якщо так, пропонуємо вам детально розглянути їжу, яка найефективніше може протистояти виникненню онкологічних захворювань.

Pixabay
Фото: Pixabay

1. Темний шоколад

Переваги темного шоколаду вже давно відомі, ці ласощі містять достатню кількість клітковини, заліза, магнію, міді і марганцю, а дієтологи рекомендують вживати його тим людям, які намагаються схуднути.

Нові дослідження показують, що вживання темного шоколаду може допомогти запобігти раку, і вся справа в магнії, який може бути ключем до імунної відповіді організму.

Т-клітини є основною зброєю організму безпосередньо проти ракових клітин, і лабораторні експерименти показали, що вони ефективні тільки в середовищі, багатому на магній.

Щоб підтвердити це спостереження клінічно у пацієнтів, вчені шукають шляхи цілеспрямованого збільшення магнію в пухлинах.

Враховуюч те, що шоколад збагачений магнієм, це робить його ідеальними ласощами. Більшості людей не вистачає магнію, і його достатня кількість може допомогти при стресі, сні, занепокоєнні та розслабленні.

2. Часник

Часник вважається чудовим помічником не лише у боротьбі із застудою. Хоча багато хто не любить його за різкий запах, ваша бабуся мала рацію, коли говорила, що часник корисний.

Було виявлено, що фітохімічні речовини у часнику зупиняють утворення нітрозамінів, канцерогенів, що утворюються в органах шлунково-кишкового тракту, коли ви споживаєте поширені харчові консерванти.

Метааналіз епідеміологічних статей показав, що люди, які вживали найбільшу кількість часнику, мали низький ризик розвитку деяких видів раку товстої кишки, порівняно з тими, хто вживав найменше часнику.

Pixabay
Фото: Pixabay

3. Бобові

Українці часто недооцінюють користь бобових і навіть нехтують ними, але дарма, бо вони чудове доповнення до раціону.

Бобові, як-от квасоля, горох і сочевиця, збагачені клітковиною, що може допомогти знизити ризик розвитку раку. Дослідження показують, що у людей, які дотримувалися дієти з високим вмістом клітковини з квасолі, ризик розвитку раку молочної залози був на 20% нижчим, ніж у тих, хто не дотримувався щоденного споживання клітковини.

Також учені простежують користь від бобів і щодо боротьби з колоректальним раком, частково тому, що дієта, багата на бобові, підвищує рівень бутирату — жирних кислот, які у високих концентраціях мають захисну дію проти зростання раку.

Тому сміливо додавайте порцію бобових кілька разів на тиждень до вашого звичайного раціону для профілактики боротьби з раком.

4. Ягоди

Ягоди також є суперпродуктом, на жаль, у нас не так поширена культура їх вживання, про те всі ягоди багаті протираковими фітонутрієнтами.

Дослідження показують, що ці антиоксиданти захищають організм від пошкодження клітин, яке може призвести до раку шкіри, а також раку сечового міхура, легенів, молочної залози та стравоходу.

Зокрема, ягоди містять високі концентрації фітохімічних речовин, званих антоціанами, які уповільнюють зростання передракових клітин та перешкоджають утворенню нових кровоносних судин для можливого підписування ракової пухлини.

Pixabay
Фото: Pixabay

5. Помідори

Цей овоч є найкращим дієтичним джерелом каротиноїду лікопен, що надає помідорам червоного забарвлення, і чим більше в ньому цього антиоксиданту, тим насиченіший у них колір.

Дослідження показують, що лікопен може перешкоджати виникненню раку простати.

Варто зазначити, що користь приносять і тушковані помідори, оскільки процес нагрівання збільшує кількість лікопену, який організм може засвоїти.

Огляд деяких досліджень містив дані про здоров’я майже 260 тисяч чоловіків. Виявилося, що у тих, хто споживав найбільше варених помідорів, томатних соусів та продуктів на основі томатів, ризик розвитку раку передміхурової залози був на 15−20% нижчим, ніж у чоловіків, у раціоні яких було менше помідорів.

6. Волоські горіхи

Безумовно, всі горіхи є частиною здорової дієти, але вони різняться за кількістю та складу поживних речовин і рослинних сполук, які вони містять. Волоські горіхи унікальні у багатьох відношеннях і більш ретельно вивчені, ніж інші горіхи, щодо профілактики раку.

Дослідження показують, що волоські горіхи можуть сприяти дієті для профілактики раку завдяки кільком з'єднанням, які, можливо, й ефективно працюють лише разом, щоб дати відсіч раку.

Елагітанніни, мелатонін і гамма-токоферол мають протизапальну дію, зменшують окисний стрес, запалення та експресію генів, які можуть призвести до раку.

Pixabay
Фото: Pixabay

7. Броколі

Всі ми знаємо користь броколі для організму і що його недаремно вважають королем рослинної дієти.

Дослідження показують, що броколі, як і члени його сімейства, цвітна, білоголова або брюссельська капуста містять особливі рослинні сполуки, які можуть захистити організм від раку шлунка, ротової порожнини, горла, гортані та стравоходу.

Якщо ви ставитеся до тих людей, які не дуже полюбляють броколі, спробуйте подавати їх з пікантним соусом.

Власне броколі краще готувати на парі, бо саме таким чином цей овоч зберігає найбільшу кількість мінеральних речовин.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X