Скільки ви хочете прожити? Шість продуктів, збагачених антиоксидантами, які потрібно їсти щодня

11 січня, 21:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Антиоксиданти здатні уповільнити пошкодження клітин, спричинене вільними радикалами. (Фото:Pixabay)

Антиоксиданти здатні уповільнити пошкодження клітин, спричинене вільними радикалами. (Фото:Pixabay)

Дослідження довголіття є важливою сферою в науковому світі, адже, виходячи з їх даних, багато хто може дозволити собі дожити до глибокої старості, не відчуваючи всіх цих неминучих вікових змін.

Харчування є важливою частиною здоров’я і довголіття. Деякі продукти взагалі здобули собі славу суперпродуктів, що продовжують життя і зазвичай вони містять потужні антиоксиданти, які націлені на боротьбу з певними захворюваннями, такими як ракові, нейродегенеративні та серцево-судинні.

Відео дня

Антиоксиданти здатні уповільнити пошкодження клітин, яке викликане вільними радикалами - нестабільними молекулами, які організм виробляє у відповідь на забруднення навколишнього середовища, куріння та надмірне споживання алкоголю.

Ці ферменти відіграють важливу роль у зміцненні здоров’я та тривалості життя, залишилося лише зрозуміти, які саме продукти найбільш збагачені антиоксидантами, вітамінами та мінералами, щоб відчувати впевненість у тому, що ви їсте, адже коли ще змінювати свої звички, якщо не у новому році?

1. Чорниця

Ця маленька ягідка знаходиться на верхньому рядку списку, коли справа стосується користі для здоров’я. Чорницю можна сміливо називати суперпродуктом, тому що вона є чудовим джерелом антиоксидантів та харчових волокон і при цьому містить дуже мало калорій.

Чорниця містить більше антиоксидантів, ніж будь-які інші фрукти чи овочі. Потужні з'єднання у чорниці належать до сімейства флавоноїдів. Вони борються з вільними радикалами, які викликають хвороби серця, рак та Альцгеймер.

2. Зелений чай

Цей напій знаходиться на другому місці після води, який дієтологи рекомендують до вживання. Річ у тім, що зелений чай містить унікальний антиоксидант, який називається галлат епігаллокатехін.

В останнє десятиліття поліфеноли зеленого чаю, особливо його активний компонент галлат епігаллокатехін, привернули велику увагу як потенційний терапевтичний засіб для запобігання нейродегенеративним, запальним захворюванням та раку.

Ці антиоксиданти містяться лише у зеленому чаї, і вони допомагають знищувати вільні радикали та уповільнюють процес старіння.

3. Червоне вино

Вино — це єдиний алкогольний напій, що потрапив до списку, але не поспішайте відкорковувати пляшку напівсолодкого, яка залишилася у вас від різдвяних свят, у всьому є свої нюанси.

Червоне вино містить біофлавоноїди, феноли, ресвератрол і дубильні речовини, які безперечно мають антиоксидантні властивості і перешкоджають згортанню крові, а також підвищують рівень «хорошого» холестерину, а він, як відомо, знижує ризик розвитку атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.

Проте ВООЗ стверджує: попри те що наукові дослідження справді свідчать, що споживання червоного вина в помірних кількостях може бути корисним для здоров’я, фізична активність та здорове харчування принесуть людині старшого віку значно більше користі, ніж алкоголь.

4. Гранат

Основна користь граната для здоров’я полягає у його властивостях зменшувати серцево-судинні захворювання, від яких вмирають мільйони людей у всьому світі.

Численні дослідження показали, що таніни в гранаті здатні знижувати рівень поганого холестерину ( ЛПНГ) та запобігають утворення холестеринових бляшок.

Одним з важливих аспектів гранату є те, що краще пити сік, ніж фрукт, оскільки більшість сильних природних антиоксидантів, що містяться в гранаті, знаходяться в шкірці, яку ми не споживаємо. Проте процес приготування соку не гарантує, що в соку будуть виявлені антиоксиданти.

5. Боби

Квасоля близька до ідеальної їжі, у ній міститься більше антиоксидантів на порцію, ніж у будь-яких інших фруктах чи овочах.

Антиоксиданти в бобових, такі як флавоноїди, фенольні кислоти, лігнани та дубильні речовини, удосталь містяться в їх оболонці. Ці фенольні сполуки мають ряд сприятливих фізіологічних властивостей, які відіграють важливу роль у профілактиці та лікуванні смертельних захворювань.

Наприклад, низька захворюваність на рак товстої кишки, зареєстрована в країнах Латинської Америки в порівнянні з іншими країнами, частково пов’язана з більш високим споживанням квасолі.

6. Кориця

Кориця робить великий внесок у довголіття, справа в тому, що вона має багато лікувальних і заспокійливих властивостей і часто використовується в східній медицині.

Всі ми знаємо, що кориця має відмінний запах і смак, і саме вони зберігають у собі секрет її користі. В ефірних оліях цієї пряності міститься сполука, яка називається коричним альдегідом, вона має противірусні, антибактеріальні та протигрибкові властивості.

Кориця також набула репутації засобу, який допомагає контролювати рівень цукру в крові. Декілька невеликих досліджень пов’язують корицю з поліпшенням рівня цукру в крові. Деякі з цих досліджень показують, що вона може знижувати рівень цукру в крові за рахунок зниження резистентності до інсуліну.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X