Осіннє загострення. Що потрібно знати про гастрит

23 вересня 2019, 03:09
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

С приходом осени обостряется множество хронических заболеваний, среди которых и гастрит.

Восени світловий день стає коротшим, організм перебудовується на новий режим дня і харчування, імунітет знижується. Гастрит може виникнути дуже раптово і не всі можуть його розпізнати.

Відео дня

Вважається, що більше половини населення світу хворіють на гастрит і з віком частота захворюваності тільки збільшується.

Що таке гастрит? Гастрит — це запалення слизової оболонки шлунка. Гастрит, як і цистит, буває гострим і хронічним.

Гострий гастрит розвивається через попадання в шлунок хімічних речовин, деяких ліків, а також неякісної їжі. Також гострий гастрит може виникнути на тлі інших хвороб — при гострих інфекціях і порушеннях обміну речовин. Якщо гострий гастрит неправильно лікувати, він може перейти в хронічний.

Хронічний гастрит можна розділити на три основні групи: гастрит аутоімунний, гастрит бактеріальний (зустрічається в 90% хронічного гастриту) і рефлюкс-гастрит.

Гастрит хронічний може розвинутися на тлі багатьох факторів: неправильне харчування, зараженість шлунка бактеріями Helicobacter pylori, куріння і вживання алкоголю, тривалий прийом медикаментів, хронічний стрес, а також нестача вітамінів, генетична схильність і порушення обміну речовин.

Гастрит: симптоми

  • тяжкість в шлунку
  • нудота
  • неприємний присмак у роті
  • печія
  • слабкість
  • біль і печіння в роті
  • втрата апетиту

Гастрит: лікування

Лікування хронічного гастриту проводиться амбулаторно, основне завдання — заспокоїти роздратовану стінку шлунка. Для лікування захворювання застосовуються антисекреторні лікарські речовини, ліки для придушення секреції соляної кислоти в шлунку, а також різні вітаміни. Також лікар обов’язково призначає хворому щадну дієту.

Unsplash
Фото: Unsplash

Дієта при гастриті

При загостренні гастриту хворим призначається спеціальна дієта — ніякого шоколаду, кави, алкоголю, спецій, консервів, газованої води, також заборонена жирна, смажена і копчена їжа, сира цибуля і часник.

Крім того, рекомендується дотримуватися дробного харчування до 6 разів на добу, їжа завжди повинна бути тільки теплою. При гастриті рекомендується вживати овочеві бульйони, каші, овочі та фрукти.

Діагноз «гастрит» може поставити тільки лікар після вивчення результатів аналізів хворого. При появі будь-яких симптомів захворювання, зверніться до лікаря за кваліфікованою допомогою. Самолікування може призвести до значного поглиблення хвороби!

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X