Подорожник, жаби і сода. П’ять прикмет з народної медицини, які підтверджує наука - фото
НВ Преміум

Подорожник, жаби і сода. П’ять прикмет з народної медицини, які підтверджує наука

17 вересня 2020, 20:30

Розповідаємо про розповсюджені прикмети народної медицини, які дійсно працюють

Якщо довго купатися, верба у відомому місці все одно не виросте, а від ячменю на очі, на жаль, не поможуть навіть дві дулі.

Зараз ми сміємося над багатьма міфами, в які щиро вірили в дитинстві.

Відео дня

Але в дечому наші бабусі таки мали рацію, і з ними цілком чи бодай частково погоджується сучасна наука.

1«Не чіпай жабу, бо бородавки будуть»

Брати до рук жаб справді не варто, але не через бородавки.

Якраз ними жаба заразити нікого не може, оскільки причина виникнення бородавок — це вірус папіломи людини.

Ключове слово — «людини», тобто жаба цей вірус у жодному разі не переносить.

Але нарости на шкірі жаби, зокрема в неї за вухами — це залози, з якими її природа створила для того, щоби викликати подразнення у роті хижака, котрий схоче нею поласувати. Тому подразнення вони можуть викликати й на шкірі людини.

Крім цього, жаби (а ще черепахи, ящірки, змії, хамелеони тощо) дійсно можуть заразити нас сальмонелою. Експерти радять завжди ретельно мити руки після контакту з цими тваринками та не заводити їх у якості домашніх улюбленців родинам, де є маленькі діти.

2«Подряпався — наліпи подорожника»

Мабуть, кожен із нас у дитинстві успішно використовував листя Plantago major у якості засобу першої допомоги.

Ця рослина дійсно має протизапальні, ранозагоювальні, знеболювальні, противиразкові та навіть слабкі протимікробні властивості, підтверджують науковці.

Звісно, під час експериментів на свинях та щурах вони використовували екстракт подорожника або гель, де Plantago major поєднувався з Aloe vera, тоді як тулити до ранки аж ніяк не стерильний листок — не найкраща ідея.

Із висновку вчених, цілющим подорожник робить те, що він містить полісахариди, ліпіди, похідні кофеїнової кислоти, флавоноїди, ірідоїдні глікозоїди та терпеноїди. Він сприяє проліферації фібробластів, синтезу пучків колагену та відновленню пошкоджених кров’яних судин.

3«Болить зуб — полощи водою з сіллю»

Це цілком правильна порада, адже сольовий розчин працює як антисептик, «вимиваючи» бактерії з інфікованої ділянки.

Застосовуючи зубну нитку, не допускайте скупчення коло хворого зуба залишків їжі. Утримуйтеся від солодкого, кислого, надто гарячого та надто холодного.

І поки робите все це, невідкладно записуйтеся на прийом до стоматолога, адже полегшення буде тимчасовим, а саму проблему в такий спосіб не усунути.

4

«Мучить печія — випий води з содою»

І це справді допоможе. Адже причина печії, вкрай неприємного відчуття печіння за грудиною — це потрапляння до стравоходу кислотного вмісту шлунку.

Трохи шкільної хімії: HCl+NaHCO3 => NaCl + H2 CO3 => NaCl+H20+CO2. Тобто сода нейтралізує соляну кислоту, і в результаті реакцій утворюється сольовий розчин та вуглекислий газ.

Щоби позбутися печії у дорослої людини, треба розвести пів столової ложки соди в 120 мілілітрах теплої води.

Але вкрай важливо усвідомлювати: сода — це разова «швидка допомога», а не лікування першопричини печії. Раз за разом знімаючи неприємний симптом за допомогою соди замість того, щоби обстежитися в гастроентеролога, можна наробити собі біди: посилиться продукування кислоти та газоутворення, а потенційно небезпечне захворювання лишиться непоміченим.

Небезпечним може бути й саме передозування соди, зокрема для літніх людей. Не можна давати її й дітям, не проконсультувавшись попередньо з лікарем.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, запалення стравоходу, гастрит та виразка — ознаками цих недуг, зокрема, може бути часта печія. І, як ви розумієте, від жодної соди вони самі собою «не розсмокчуться».

До слова, якщо напад печії супроводжується відчуттям болю та/або тиску в грудях, утрудненням дихання, болем у спині, щелепі або шиї, нудотою та блюванням — негайно, не марнуючи ні хвилини ні на які народні лайфхаки, телефонуйте в швидку. Така комбінація симптомів може спостерігатися при серцевому нападі.

5«Накраще від застуди — бабусин курячий супчик»

Від цих «ліків» справді легшає, і справа тут не лише у любові й турботі, яку хворий отримує разом із духмяною стравою.

Мабуть, найбільш цитоване дослідження дії на організм людини курячого супу провів у 2000-му році пульмонолог Стівен Реннард із Університету Небраски. Причому для проведення лабораторних тестів він справді використовував суп, зварений за рецептом литовської бабусі його дружини.

Реннард з’ясував, що ця страва вповільнює рух нейтрофілів, білих кров’яних клітин, котрі борються з інфекцією. На думку лікаря, суп дійсно здатен полегшувати респіраторні симптоми захворювання.

«У курятині багато триптофану, який допомагає вашому тілу продукувати серотонін, а він піднімає настрій та створює відчуття „комфорту“, завдяки чому курячий суп із локшиною — дійсно затишна їжа», — погоджується дієтологиня Сенді Еллонен.

Гаряча, солона рідина зі спеціями м’яко заходить у подразнене горло, помагаючи уникнути зневоднення, «будить» смакові сосочки язика і пробуджує апетит, навіть коли вам кепсько. Протеїн та вітаміни допомагають роботі імунної системи та травлення.

«Пара здатна відкривати дихальні шляхи, полегшуючи дихання. Також вона має м’який протизапальний ефект, що може допомогти розслабитися м’язам та зменшити дискомфорт, викликаний симптомами застуди», — додає Аллонен.

Серед інгредієнтів супчику, з яким тоді експериментував Реннард, крім курки, була цибуля, солодка картопля, пастернак, ріпа, стебла селери, морква та петрушка. Докладний рецепт, між іншим, відтоді розміщений на офіційному сайті університету.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X