Хай живе морква. Медики довели, що вітамін A захищає від раку шкіри
Дослідники виявили, що люди, які споживали багато вітаміну А, на 17 відсотків рідше хворіли другим за частотою видом раку шкіри.
За словами вчених з Університету Брауна, до таких висновків вони прийшли після аналізу даних двох тривалих досліджень, пише Science Daily.
«Шкіряний плоскоклітинний рак є другим найбільш поширеним типом раку шкіри серед людей зі світлою шкірою. Відомо, що вітамін, А необхідний для здорового росту і дозрівання клітин шкіри, але попередні дослідження його ефективності в зниженні ризику розвитку раку шкіри були неоднозначними», — сказала Юньонг Чо, ад’юнкт-професор дерматології та епідеміології в Brown.
«Наше дослідження дає ще одну причину вживання великої кількості фруктів і овочів в рамках здорового харчування. Ракам шкіри, включаючи плоскоклітинний рак, важко запобігти, але це дослідження показує, що дієта може бути способом зниження вашого ризику», — підкреслила Чо.
Дослідницька група на чолі з Чо вивчила результати дієти і раку шкіри у учасників двох великих довгострокових досліджень: дослідження здоров’я медсестер, в якому брали участь 121 700 жінок з США в період з 1984 по 2012 роки, і подальшого дослідження 51 529 медичних працівників чоловіків в США з 1986 до 2012.
Близько 123 000 учасників були білими і, таким чином, мали значний ризик розвитку раку шкіри. Раніше вони не мали ракових захворювань. Серед цих людей було зареєстровано і підтверджено в цілому 3978 випадків плоскоклітинного раку протягом 24- або 26-річних періодів спостереження.
Після вивчення раціону медиків з’ясувалося, що значне збільшення вітаміну, А в раціоні зменшує ймовірність розвитку цього виду раку шкіри майже на 17 відсотків.
Команда також виявила, що велика частина вітаміну, А надходить з фруктів і овочів, а не з продуктів тваринного походження або вітамінних добавок. Рослинні джерела вітаміну, А включають не тільки солодку картоплю і моркву, а й листові зелені овочі та фрукти, такі як абрикоси і диня.
Чо попередила, що занадто багато вітаміну А, особливо з харчових добавок, може викликати нудоту, підвищеному ризику остеопорозу та перелому стегна і навіть вроджених дефектів у дітей. Побічні ефекти від високого рівня рослинного вітаміну, А мінімальні.
Як наступний крок Чо хотіла б провести клінічне випробування, щоб побачити, чи можуть добавки вітаміну, А запобігати плоскоклітинному раку. Проте, додала вона, проведення клінічного дослідження в області дієтології є досить складним завданням на технічному рівні.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.