Хай живе морква. Медики довели, що вітамін A захищає від раку шкіри

1 серпня 2019, 11:52
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Дослідники виявили, що люди, які споживали багато вітаміну А, на 17 відсотків рідше хворіли другим за частотою видом раку шкіри.

За словами вчених з Університету Брауна, до таких висновків вони прийшли після аналізу даних двох тривалих досліджень, пише Science Daily.

«Шкіряний плоскоклітинний рак є другим найбільш поширеним типом раку шкіри серед людей зі світлою шкірою. Відомо, що вітамін, А необхідний для здорового росту і дозрівання клітин шкіри, але попередні дослідження його ефективності в зниженні ризику розвитку раку шкіри були неоднозначними», — сказала Юньонг Чо, ад’юнкт-професор дерматології та епідеміології в Brown.

Відео дня

«Наше дослідження дає ще одну причину вживання великої кількості фруктів і овочів в рамках здорового харчування. Ракам шкіри, включаючи плоскоклітинний рак, важко запобігти, але це дослідження показує, що дієта може бути способом зниження вашого ризику», — підкреслила Чо.

Дослідницька група на чолі з Чо вивчила результати дієти і раку шкіри у учасників двох великих довгострокових досліджень: дослідження здоров’я медсестер, в якому брали участь 121 700 жінок з США в період з 1984 по 2012 роки, і подальшого дослідження 51 529 медичних працівників чоловіків в США з 1986 до 2012.

Близько 123 000 учасників були білими і, таким чином, мали значний ризик розвитку раку шкіри. Раніше вони не мали ракових захворювань. Серед цих людей було зареєстровано і підтверджено в цілому 3978 випадків плоскоклітинного раку протягом 24- або 26-річних періодів спостереження.

Після вивчення раціону медиків з’ясувалося, що значне збільшення вітаміну, А в раціоні зменшує ймовірність розвитку цього виду раку шкіри майже на 17 відсотків.

Команда також виявила, що велика частина вітаміну, А надходить з фруктів і овочів, а не з продуктів тваринного походження або вітамінних добавок. Рослинні джерела вітаміну, А включають не тільки солодку картоплю і моркву, а й листові зелені овочі та фрукти, такі як абрикоси і диня.

Чо попередила, що занадто багато вітаміну А, особливо з харчових добавок, може викликати нудоту, підвищеному ризику остеопорозу та перелому стегна і навіть вроджених дефектів у дітей. Побічні ефекти від високого рівня рослинного вітаміну, А мінімальні.

Як наступний крок Чо хотіла б провести клінічне випробування, щоб побачити, чи можуть добавки вітаміну, А запобігати плоскоклітинному раку. Проте, додала вона, проведення клінічного дослідження в області дієтології є досить складним завданням на технічному рівні.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X