Блокувати холестерин. Вчені знайшли новий метод боротьби з раком підшлункової залози

8 липня 2020, 17:04
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Представники американської Лабораторії у Колд Спрінг Харбор заявили, що зупинити розвиток раку підшлункової залози можна за допомогою впливу на клітини, які зберігають холестерин.

Днями вчені з Лабораторії у Колд Спрінг Харбор, штат Нью-Йорк, опублікували результати дослідження, згідно з якими ключову роль у розвитку пухлин підшлункової залози може грати холестерин.

Відео дня

В межах експерименту з мишами вчені з’ясували, що блокування клітин, які зберігають холестерин, може зупинити розвиток раку підшлункової залози.

Автори дослідження заявляють, що онкологічні захворювання підшлункової залози часто мають похмурий прогноз, оскільки пухлини рідко знаходять на ранній стадії хвороби.

Для розробки нових методів терапії хвороби вчені вирішили з’ясувати, яку роль у розвитку раку відіграє зміна обміну речовин і засвоєння організмом холестерину.

Дослідники встановили, що ракові клітини підшлункової залози для власного розвитку виробляють більше клітин, які зберігають холестерин. Згідно з результатами дослідження, ракові клітини у підшлунковій залозі зростають саме через підвищену кількість холестерину.

В ході експерименту з мишами вчені виявили, що фермент SOAT1, який є у ракових клітинах, може привести до того, що клітини почнуть зберігати вільний холестерин і забезпечувати тим самим свій розвиток.

Після того, як генетики знищили фермент SOAT1 ракові клітини перестали розмножуватися, і у тварин така процедура сповільнила розвиток пухлини.

Результати цієї роботи є багатообіцяючими для розробки нових терапій раку підшлункової залози. Зараз цю хвороба часто діагностують, коли пухлина вже торкнулася інші органи.

Як уже писав НВ, недавно вчені з Брістольського університету заявили, що аналіз холестерину у крові дозволяє оцінити передумови розвитку діабету за 50 років до діагностики хвороби.

Наприклад, якщо у восьмирічної дитини буде низький рівень «хорошого» холестерину ЛВП (ліпопротеїни високої щільності), і високий рівень «поганого» холестерину ЛНП (ліпопротеїни низької щільності), — шанси на розвиток діабету у зрілості цієї дитини більш високі.

«Хороший» холестерин ЛВП переносить жирові молекули у організмі, і зберігається у його клітинах. У свою чергу, «поганий» холестерин ЛНП осідає на стінках судин, і часто стає причиною серцево-судинних захворювань.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X