Зайвим не буде. Медики виявили біодобавки, які захищають жінок від COVID-19 — дослідження

20 квітня 2021, 16:35

Дослідження, проведене міжнародною групою авторів, виявило невеликий зв’язок вживання харчових добавок і меншої кількості випадків зараження COVID-19 у жінок.

Цей зв’язок був виявлений тільки для певного типу вітамінів, тому «бігти в аптеку поки рано», вважають автори роботи.

Важливо пам’ятати, що потенційні переваги полівітамінів вкрай обмежені. Лікарі зазвичай вважають, що більшість людей отримували достатню кількість поживних мікроелементів в своєму раціоні для підтримки здоров’я. Незважаючи на це, в перші дні пандемії вітаміни були одним з продуктів, які зникли з полиць аптек.

Відео дня

«Ринок харчових добавок в Великобританії виріс на 19,5% в період, що передує національної ізоляції на початку березня 2020 року, при цьому продажі вітаміну С виросли на 110%, а продажі полівітамінних добавок — на 93%», — написала команда.

«Аналогічним чином, продажу цинкових добавок виросли на 415 відсотків за 7-денний період, що закінчився 8 березня, на піку стурбованості з приводу COVID-19 в США», — відзначили медики.

Дослідники взяли дані з додатка, запущеного медичною компанією Zoe ще на початку 2020 року під назвою «Додаток для вивчення симптомів COVID-19», в якому учасникам задавався широке коло питань, в тому числі використовували вони пробіотики, часник, риб’ячий жир, полівітаміни, вітамін D, вітамін C або цинк. Вони також запитали, чи пройшли вони тестування на SARS-CoV-2 і які були результати.

В цілому 445 850 передплатників з Великобританії, США і Швеції відповіли на анкету до 31 липня 2020 року, що дало команді багато даних для аналізу.

У Великобританії, де проживає переважна більшість опитаних, трохи менше половини вживали будь-які добавки. Близько 6 відсотків тих, хто приймав добавки, дали позитивний результат на SARS-CoV-2, а 6,6 відсотка тих, хто не їв добавки, дали позитивний результат. Це різниця приблизно в 2500 людей.

«У когорті Великобританії користувачі, що регулярно доповнюють свій раціон полівітамінами, мали більш низький ризик позитивного результату тесту на SARS-CoV-2 на 13 відсотків, з вітаміном D — на 9 відсотків, з пробіотиками — на 14 відсотків, а з омега-3 ризик був нижче на 12 відсотків», — пишуть дослідники.

«Не було значних асоціацій у тих, хто приймав добавки з цинком, вітаміном С або часником», — додали вони.

Тут є безліч застережень, на які варто звернути увагу. По-перше, це наглядове дослідження, засноване на самозвітах, а це означає, що немає причинно-наслідкових доказів того, що вітаміни привели до меншої кількості діагнозів COVID-19.

Команда внесла поправки на вік, стать, ІМТ і ряд інших чинників і спробувала врахувати «упередженість до здоров’я користувачів», яка полягає в тому, що ті, хто приймає вітаміни, ймовірно, будуть більш здоровими і в інших аспектах, що може об'єднати отримані результати .

Навіть після всього цього результати все ще були, але що цікаво, як тільки команда розділила результати за статтю, для чоловіків не було ніякої різниці, пов’язаної з добавками, в той час як у жінок результати були представлені для будь-якого віку і груп ІМТ.

Результати також трохи різнилися між США і Швецією: виявилося, що добавки омега-3 не допомогли шведським жінкам, а пробіотики і вітамін D допомогли чоловікам в США.

«У найбільшому на сьогодні день обсерваційному дослідженні інфекції SARS-CoV-2 і використання харчових добавок понад 400 000 користувачів додатків з трьох різних країн ми показуємо значний зв’язок між вживанням добавок омега-3 жирних кислот, пробіотиків, полівітамінів або вітаміну D і більш низьким ризиком позитивного результату тесту на зараження SARS-CoV-2 «, — написала команда.

Однак, результати показують дуже скромну різницю. Наприклад, прийом вітамінів знизив абсолютний ризик зараження COVID-19 менш ніж на 1 відсоток серед учасників дослідження у Великобританії. Але на рівні населення навіть крихітні процентні точки можуть врятувати життя.

«Це дослідження не призначалося в першу чергу для того, щоб відповісти на питання про роль харчових добавок в COVID-19», — каже Сумантра Рей, дієтолог з Кембриджу, не брала участь в дослідженні.

«Це все ще нова галузь досліджень, яка вимагає подальшого ретельного вивчення, перш ніж можна буде зробити тверді висновки про те, чи можуть певні харчові добавки знизити ризик зараження COVID-19», — додала вона.

Раніше НВ писав, що нове дослідження в США показало, що діти і дорослі виробляють різні типи і кількості антитіл у відповідь на зараження коронавірусом.

Відмінності в антитілах дозволяють припустити, що перебіг інфекції та імунну відповідь у дітей і дорослих відрізняється, і більшість дітей легко виводять вірус зі свого організму.

«Наше дослідження забезпечує поглиблене вивчення антитіл SARS-CoV-2 у дітей, демонструючи різкий контраст з дорослими», — каже імунолог Колумбійського університету Донна Фарбер.

«У дітей інфекційний перебіг набагато коротше і, ймовірно, не так поширений, як у дорослих. Діти можуть позбутися цього вірусу більш ефективно, ніж дорослі, і їм може не знадобитися сильна імунна відповідь антитіл, щоб позбутися від нього», — додає Маттео Поротто, доцент кафедри вірусного молекулярного патогенезу відділення педіатрії Колумбії.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X