Британські медики пояснили, чому люди втрачають нюх через коронавірус. Закладений ніс тут ні до чого
Вчені з Лондонського університету і Редінгського університету з’ясували, чому коронавірус викликає один з головних симптомів COVID-19 — втрату нюху.
Виявилося, в разі COVID-19 втрата нюху пов’язана із запаленням клітин поблизу нейронів, а не є просто результатом закладеного носа.
Уже з перших повідомлень, що прийшли з Ухані, Ірану, а потім Італії, було відомо, що втрата нюху (аносмія) була значним симптомом захворювання. Тепер вчені створили модель того, як новий коронавірус може викликати втрату запаху.
Однією з найбільш поширених причин втрати запаху є вірусна інфекція, така як застуда, сінусіт або інші інфекції верхніх дихальних шляхів. Ті коронавіруси, які не викликають смертельних захворювань, є однією з причин застуди і, як відомо, теж викликають втрату нюху.
У більшості цих випадків нюх повертається, оскільки неможливість відчувати запахи є просто результатом заблокованого носа, який запобігає потраплянню ароматичних молекул в нюхові рецептори в носі.
Однак для нового коронавірусу (SARS-CoV-2) характер втрати запаху відрізняється. Багато людей з COVID-19 повідомляли про раптову втрату нюху, а потім про раптове і повне повернення до нормального нюху через тиждень або два. Цікаво, що багато хто з цих людей сказали, що їх втрату нюху не можна віднести до закладеного носа.
Спочатку вважалося, що вірус SARS-CoV-2 може знищувати нюхові нейрони, через що пацієнт перестає відчувати смак і запах їжі. Але виявилося, що рецептори ACE2, які використовуються для передачі коронавірусу, знаходяться не на нюхових нейронах, а на підтримуючих сустентакулярних клітинах.
У людей з коронавірусом опухає і блокується та частина носа, яка «виробляє» нюх. Інша частина носа і пазух виглядає нормально, і у пацієнтів немає проблем з диханням через ніс.
Коли імунна система справляється з вірусом, набряк спадає, і молекули аромату знаходять шлях до неушкоджених рецепторів, і нюх повертається до норми.
У деяких випадках відновлення нюху може проходити дуже повільно. Це викликано тим, що в результаті запалення пошкоджуються не тільки клітини підтримки, але і нюхові нейрони. Вчені помітили, що нейрони регенеруються організмом із запасу стовбурових клітин, що знаходяться в слизовій носа.
Відновлення нюху набагато повільніше, тому що нюховим нейронам потрібен час для регенерації із запасу стовбурових клітин в слизовій носа.
Додамо, раніше дослідники з США і Королівського коледжу Лондона розробили програму для штучного інтелекту, яка може передбачити, чи є у когось COVID-19.
Модель використовує дані з програми під назвою COVID Symptom Study для прогнозування зараження новим коронавірусом. Дослідники говорять, що це може допомогти населенню в тих регіонах, де доступ до тестування обмежений.
Дослідницька група вивчала, які симптоми COVID-19 найчастіше пов’язані з позитивним тестом. Вони застерігають від зосередження уваги тільки на лихоманці і кашлі. Вчені виявили, що втрата смаку та нюху (аносмія) була вражаючою: дві третини користувачів з позитивним результатом на коронавірусну інфекцію повідомили про цей симптом в порівнянні з більш ніж однієї п’ятою учасників, у яких був негативний результат тесту.
Отримані дані свідчать про те, що аносмія є більш сильним прогностичним фактором COVID-19, ніж лихоманка, підтверджуючи непідтверджені повідомлення про втрату нюху і смаку як поширеного симптому захворювання.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.