Усі, крім одного. Вчені з’ясували, які види кави підвищують холестерин

13 травня, 06:10
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Кава має протизапальну дію, але також підвищує холестерин (Фото:pixabay)

Кава має протизапальну дію, але також підвищує холестерин (Фото:pixabay)

Дослідники з Арктичного університету Норвегії провели масштабне дослідження та з’ясували, які види кави та в якій кількості впливають на рівень холестерину в крові чоловіків та жінок.

У розпочатому 1974 року дослідженні взяли участь 13 889 осіб, середній вік яких становив 56 років. Серед учасників були люди з різною фізичною активністю, курці і ті, хто не палить, любителі алкоголю і непитущі, а також ті, кому був поставлений діагноз діабет.

Відео дня

Усі вони ділилися на кілька груп:

  • любителі фільтрованої кави;
  • ті, хто віддає перевагу заварному напою;
  • ті, хто вживає переважно еспресо з кавомашини;
  • шанувальники розчинного напою.

Як контрольна група виступили ті, хто не п'є кави взагалі.

Метою експерименту було з'ясувати, чи підвищується рівень холестерину у представників обох статей залежно від якості та кількості вживаної кави.

Опитування показало, що жінки вживають, у середньому, трохи менше чотирьох чашок кави на день, а чоловіки – усі п'ять.

Дані аналізів крові свідчать, що більшість видів кави підвищували рівень холестерину в учасників експерименту. При цьому була виявлена і гендерна залежність. У чоловіків рівень холестерину зростав значно більше майже на всіх видах кави, що вчені пояснили великою кількістю випитого.

Напій з кавоварки піднімав холестерин на 0,16 ммоль/л у чоловіків і 0,09 ммоль/л у жінок за умови, що випито не менше трьох чашок.

Заварна кава - на 0,23 ммоль/л у чоловіків і на 0,30 ммоль/л у жінок після шести чашок.

Та сама кількість фільтрованого напою мала менший вплив на рівень холестерину у жінок, піднявши його на 0,11 ммоль/л, тоді як аналізи чоловіків виявилися незмінними.

А ось вживання розчинної кави не призвело до значного підвищення холестерину ні у чоловіків, ні у жінок навіть у великих дозах.

Вчені схильні пояснювати це малим вмістом дитерпенів - маслянистих речовин, які у кавових зернах. Саме вони відповідальні за зростання рівня холестерину. Цілком природно, що через багато етапів обробки у розчинній каві дитерпенів зовсім небагато.

При цьому два основних дитерпена, кафестол та кахвеол, не можна вважати однозначно шкідливими. Вони підвищують холестерин, але також мають протизапальну дію і зменшують ризик розвитку раку.

Загалом, автори дослідження радять вживати каву у помірних дозах. Вони акцентують на тому, що в Норвегії, де проводилося дослідження, населення звикло пити напій з величезних чашок, а оскільки був виявлений кількісний зв'язок між випитою кавою і зростанням холестерину — людям з ризиком атеросклерозу варто контролювати об'єми порцій напою, що бадьорить.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X