У всьому винні бактерії. Вчені з’ясували, хто наражається на ризик важчого інсульту

На думку іспанських учених, особливий ризик важкого інсульту у людей із певними кишковими бактеріями. (Фото:stockdevil666/depositphotos)
За даними Мікеля Льєдоса з Лабораторної групи фармакогеноміки та генетики інсульту Науково-дослідного інституту Сан-Пау в Барселоні, за ризик тяжчого перебігу інсультів, а також складного відновлювального періоду після нього відповідає кишковий мікробіом.
А точніше, дисбаланс у ньому. Кишковий мікробіом або кишкова мікрофлора — це спільнота мікроорганізмів, що живуть у кишечнику людини. Ця спільнота влаштована складно: бактерії можуть харчуватися один одним, допомагати один одному виробляти необхідні для виживання речовини або навіть конкурувати.
У ШКТ здорових людей міститься понад 1000 видів бактерій, що належать до відносно невеликої кількості відомих бактеріальних типів.
Самі по собі ці бактерії беруть участь у безлічі процесів в організмі людини. Найбільш широко відомий їхній вплив на метаболізм та імунітет, а ось вплив на кровообіг у мозку донедавна залишався лише перспективним предметом для вивчення.
Льєдос вивчив зразки мікробіоти здорових людей і порівняв їх із тими, хто переніс інсульти різного ступеня тяжкості.
З’ясувалося, що у кишечнику пацієнтів з тяжкою формою інсульту переважали Negativibacillus та Lentisphaeria. Велика кількість цих мікроорганізмів спостерігалася у хворих в гострій фазі порушення мозкового кровообігу.
Вивчивши зразки людей, які перенесли інсульт три і менше місяців тому, вчений виявив надлишок Acidaminococcus у пацієнтів, чий відновлювальний період був найбільш проблемним.
Лікар Льєдос заявив, що остання бактерія пов’язана з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. «Acidaminococcus є умовно-патогенним мікроорганізмом, і цей рід вже був пов’язаний з вищим ризиком інсульту», — говорить він.
Профілактикою важкого інсульту, на думку вченого, може стати прийом спеціальних препаратів. «При інших патологіях проводяться клінічні випробування, у ході яких дослідники змінюють кишкову флору змінами у харчуванні або фекальною трансплантацією від здорових людей, це добре робити у довгостроковій перспективі», — вважає Льєдос. «Один із способів зробити це — використовувати ліофілізовані сполуки мікроорганізмів у капсулах, які легко приймати внутрішньо і які змінюють кишкову флору».
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.