За рідкісними симптомами. У Великобританії розроблено штучний інтелект для діагностики COVID-19

12 травня 2020, 11:55
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Дослідники з США та Королівського коледжу розробили програму для штучного інтелекту, яка може передбачити, чи є у когось COVID-19.

Модель використовує дані з програми під назвою COVID Symptom Study для прогнозування зараження новим коронавірусом.

Дослідники говорять, що це може допомогти населенню в тих регіонах, де доступ до тестування обмежений. Два клінічних випробування у Великобританії і США повинні початися найближчим часом.

Відео дня

Більше 3,3 млн осіб у всьому світі завантажили додаток COVID Symptom Study і використовують його для щоденних звітів про стан свого здоров’я, незалежно від того, чи відчувають вони себе добре чи мають які-небудь нові симптоми, такі як постійний кашель, лихоманка, втому і втрату смаку або нюху.

У цьому дослідженні дослідники проаналізували дані жителів Великобританії і США, які регулярно реєстрували свій стан здоров’я в додатку, близько третини з яких реєстрували симптоми, пов’язані з COVID-19. З них 18 374 людини повідомили, що у них був тест на коронавірус, а у 7 178 осіб позитивний результат.

Дослідницька група вивчала, які симптоми COVID-19 найчастіше пов’язані з позитивним тестом. Вони застерігають від зосередження уваги тільки на лихоманці і кашлі. Вчені виявили, що втрата смаку та нюху (аносмія) була вражаючою: дві третини користувачів з позитивним результатом на коронавірус повідомили про цей симптом в порівнянні з більш ніж однією п’ятою учасників, у яких негативний результат тесту.

Отримані дані свідчать про те, що аносмія є більш сильним прогностичним фактором COVID-19, ніж лихоманка, підтверджуючи поширені повідомлення про втрату нюху і смаку як поширеного симптому захворювання.

Потім дослідники створили математичну модель, яка з майже 80% точністю передбачала ймовірність того, що людина буде мати COVID-19, виходячи з його віку, статі та поєднання чотирьох основних симптомів: втрата нюху або смаку, сильний чи постійний кашель, втома і втрата апетиту.

Дослідники припускають, що поєднання цього прогнозу ШІ з широким розповсюдженням додатка може допомогти виявити тих, хто може бути заразним, як тільки почнуть з’являтися ранні симптоми, зосередивши зусилля по відстеженню та тестуванню там, де вони найбільше потрібні.

Професор Тім Спектор з Королівського коледжу в Лондоні сказав: «Наші результати показують, що втрата смаку або запаху є ключовою ранньою попереджувальною ознакою інфекції COVID-19 і повинна бути включена в звичайний скрінінг на захворювання».

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X