Небезпечне молоко. Вчені з’ясували, яке харчування немовлят підвищує у них ризик діабету

29 вересня 2021, 17:04
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Коров’яче молоко в харчуванні немовлят збільшує ризик діабету (Фото:pixabay.com)

Коров’яче молоко в харчуванні немовлят збільшує ризик діабету (Фото:pixabay.com)

Нове дослідження медиків зі Швеції показує, що грудне вигодовування пов’язане з нижчим ризиком розвитку у дітей діабету 1 типу (СД1).

Водночас з’ясувалося, що вживання більше двох-трьох склянок коров’ячого молока на день в дитинстві пов’язано з більшими шансами розвитку СД1, йдеться в новій роботі, представленій на Щорічних зборах Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD).

Відео дня

При СД1 імунна система атакує і руйнує інсулін-продукувальні клітини підшлункової залози. Це перешкоджає виробленню організмом достатньої кількості гормону для правильного регулювання рівня цукру в крові.

Що викликає атаку імунної системи, невідомо, але вважається, що це комбінація генетичної схильності і тригера навколишнього середовища, такого як вірус або продукти харчування. У деяких випадках захворювання може розвинутися у людей без генетичної схильності.

«Діабет 1 типу — серйозне захворювання, яке вимагає довічного лікування. Дізнатися більше про причини захворювання — ключ до запобігання діабету 1 типу та його ускладнень. Виявлення продуктів харчування та інших факторів навколишнього середовища, які можна змінити, було б особливо цінним», — каже Анна-Марія Лампусі з Інституту екологічної медицини Каролінського інституту в Швеції, яка керувала дослідженням.

Лампусі та її колеги з Каролінського інституту провели систематичний огляд і метааналіз наявних досліджень, щоб визначити, які продукти харчування постійно пов’язані з СД1.

Аналіз дозволив оцінити, наскільки 27 дієтичних компонентів збільшують або знижують ризик розвитку СД1. Це включало їжу, яку мати їла під час вагітності, їжу, яка споживається в дитинстві, а також при грудному вигодовуванні. Немовлята, які перебували на грудному вигодовуванні довше і знаходилися на виключно грудному вигодовуванні, мали меншу ймовірність розвитку СД1.

У тих, хто перебував на грудному вигодовуванні протягом як мінімум 6−12 місяців, ймовірність розвитку СД1 була на 61% менше, ніж у тих, хто годувався грудьми менше. У тих, хто отримував тільки грудне молоко протягом перших 2−3 місяців, ймовірність розвитку цього захворювання була на 31% нижче, ніж у тих, хто не годувався виключно грудьми.

Дослідники говорять, що грудне вигодовування сприяє дозріванню імунної системи дитини. Крім того, грудне молоко покращує мікробіоту кишечника дитини — бактерії, грибки та інші мікроорганізми, які живуть в травному тракті і допомагають регулювати імунну систему.

Більш високе споживання коров’ячого молока і молочних продуктів, таких як масло, сир, йогурт і морозиво в дитинстві (до 15 років), було пов’язано з більшим ризиком островкового аутоімунітету і СД1.

Наприклад, у тих, хто пив принаймні дві-три склянки коров’ячого молока (одна склянка = близько 200 мл) на день, ймовірність розвитку СД1 на 78% вище, ніж у тих, хто споживав менше цієї кількості молока.

Невідомо, що стоїть за цією асоціацією, але деякі дослідження показали, що амінокислоти (будівельні блоки білків) в коров’ячому молоці можуть викликати атаку імунної системи на клітини підшлункової залози, що продукують інсулін.

Раннє введення коров’ячого молока в раціон також було пов’язано з більшим ризиком розвитку СД1.

Крім того, пізніше введення глютену в раціон більше ніж удвічі знизило ймовірність розвитку СД1. У немовлят, які почали їсти продукти, що містять глютен, такі як пластівці, хліб, випічка, печиво та макаронні вироби, у віці 3−6 місяців на 54% нижча ймовірність розвитку СД1, ніж у дітей, яких раніше вживали їх у їжу.

Автори дослідження кажуть, що неясно, чи захищає відтермінування введення цих продуктів безпосередньо від СД1 чи немовлята отримують користь від більш тривалого грудного вигодовування.

Раніше НВ писав, що біохіміки з Медичної школи Університету Індіани у США зайнялися розробленням інсуліну, який після введення може адаптуватися до рівня цукру.

Майкл Вайс з Медичної школи Університету Індіани і його колеги змінили структуру інсуліну, щоб вона реагувала на присутність простого вуглеводу.

Концепція команди використовує природний механізм, який називають «захисним шарніром». Він вбудований в інсулін хребетних і дозволяє білку функціонувати у відкритому стані, зберігаючи його стабільність в закритому стані.

Експерименти, проведені Вайсом і його командою, використовували фруктозу, показуючи, що можна маніпулювати інсуліном, тож він активував тільки зразок клітин, отриманих з печінки, коли він «включається» присутністю певної кількості цукру.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X