Виклик долі. Як не стати алкоголіком на карантині? - фото

Виклик долі. Як не стати алкоголіком на карантині?

17 квітня 2020, 21:07

Карантин проти коронавірусу для багатьох українців обертається неабияким випробуванням. І не лише в економічному сенсі.

Про шкоду алкоголю написано сотні книг. А про користь — жодної.

/Сергій Довлатов/

Кажуть, є три сценарії виходу з карантину — набрати 10 кг, завагітніти або спитися. Розклад не веселий, але якщо вибирати — то перші два пункти на тлі хронічного алкоголізму вже не виглядають такими страшними.

Відео дня

Карантин перетворив наше життя на фільм День бабака. І щоб не збожеволіти від одноманітності, багато людей почали розбавляти сірі будні ізоляції алкоголем.

Сьогодні келих ігристого на вечерю, завтра — два келихи, післязавтра — ціла пляшка. А потім настає момент, коли в двері стукає алкоголізм.

І це не жарти: експерти з усього світу попереджають, що пияцтво — ще один ризик пандемії Covid-19.

Як же не спитися на карантині? НВ зібрав п’ять порад, з якими ви будете не «бухати», а дегустувати.

Unsplash

Фото: Unsplash

Порада № 1 — Дезінфекція зсередини

З приходом карантину в мережі з’явилося багато фейків про лікувальну дію алкоголю. Тому деякі українці наполегливо намагаються продезінфікувати себе зсередини.

Але у ВООЗ впевнені, що споживання алкоголю жодним чином не захищає від коронавірусу.

«У жодному разі не слід вживати алкогольні продукти будь-якого типу як засіб профілактики або лікування інфекції Covid-19», — попереджають в організації.

А ще експерти нагадують, що алкогольні напої у великих кількостях можуть підірвати імунну систему — і здатність організму справлятися з вірусами та інфекціями знизиться.

«По-перше, алкоголь викликає дефіцит цінних поживних речовин, що підвищують імунітет, — пояснює доктор Вільям Сірс. — По-друге, алкоголь може знизити здатність лейкоцитів вбивати мікроби».

Порада № 2 — Дорогий алкоголь

Шеф-сомельє винного магазину GoodWine Роман Рема радить не купувати дуже дешевий алкоголь.

«Коли ви берете максимально бюджетні вина, вони слугують виключно джерелом розслаблення, — говорить він. — А якщо шукати ті напої, від яких ти отримуєш щире задоволення в процесі — це набагато правильніше і приємніше».

І так — ціна в такому разі грає не останню роль. Звичайно, бюджетні напої теж можуть бути смачними, але відкорковувати дорогу пляшку буде як мінімум шкода.

«Коли воно (вино — ред.) коштує 200 гривень і 400 гривень, то це дві відчутні «різниці», — запевняє Рема.

Порада № 3 — Знайте міру

Встановіть собі міру — і не перевищуйте її за жодних умов! ВООЗ заявляє, що «безпечної межі» фактично не існує, — тому хоча б вживайте алкоголь у помірних кількостях.

Згідно з «Посібником з харчування для американців на 2015−2020 роки» — це до 1 напою на день для жінок і до 2 напоїв на день для чоловіків.

Як же зупинити себе в найвідповідальніший момент? Просто жодних «але» після того, як випили свою дозу.

«Якщо нам хочеться ще, ми заварюємо чай, — ділиться особистим досвідом Роман Рема. — Тому що якщо я тягнуся за джином і тоніком або за біттером і різними настоянками, то справа завжди закінчується однаково. Однаково погано».

Ще один аргумент, який допоможе зупинитися, — це те, що пошкодження імунної системи збільшується пропорційно кількості споживаного алкоголю. «Кількості алкоголю, достатньої для того, щоб викликати сп’яніння, також вистачить для пригнічення імунітету», — говорить доктор Вільям Сірс.

Рада № 4 — Жодних запасів

Запастися алкоголем на карантин — ідея хороша, але тільки на перший погляд. Чим більше напоїв ви зберете в своєму барі, тим частіше буде з’являтися бажання туди зазирнути. Причому, випити не один келих, а відразу цілу пляшку — адже запаси дозволяють.

«Якщо ти купуєш додому, наприклад, відразу шість пляшок, то економія очевидна, але при цьому тобі буде набагато легше відкоркувати ту саму другу пляшку, тому що вона нібито коштує дрібниці», — розповідає Роман Рема.

Так що, складаючи список покупок, не робіть акцент на алкогольні напої. Краще вкладайтеся в покупку здорових продуктів, які будуть зміцнювати імунітет.

Порада № 5 — Запити стрес

Якщо одні п’ють через одноманітність і нудьгу, то інші намагаються за допомогою алкоголю впоратися з тривогою, панікою і стресом. Адже варто випити кілька келихів — і моментально забуваєш про те, що в світі вирує пандемія.

«Під час вживання алкоголю штучно піднімається гормон дофамін — так званий гормон радості», — пояснює практичний психолог, арт-терапевт Ольга Панчук.

Саме тому відчувається радість, ейфорія, задоволення і щастя, а проблеми ніби розчиняються. Але на ранок, коли ви тверезієте, відбувається розпад дофаміну — і радість випаровується. Людина може почуватися пригніченою та апатичною.

При цьому, за словами Ольги Панчук, щоразу може бути необхідна більша доза стимулятора у вигляді алкогольного напою, щоб досягти піку вироблення дофаміну. Зрештою це може призвести до залежності.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X