Краще б я помер учора. П’ять міфів про похмілля, з якими час прощатися - фото
НВ Преміум

Краще б я помер учора. П’ять міфів про похмілля, з якими час прощатися

4 травня 2021, 06:20

Прокидаєтеся вранці і життя здається концтабором, який чомусь влаштувався всередині вашого організму. Знайоме відчуття?

Похмілля знайоме кожному. Навіть ті, хто п'є вкрай рідко, можуть згадати один-два випадки у своїй біографії, коли вранці було так погано, що хотілося зупинити час, повернути його назад і, повернувшись у попередній вечір, відшмагати себе по щоках і зупинити вжитий алкоголь.

Відео дня

Як таке, похмілля не становить жодної медичної загадки. Будь-який студент-медик може в загальних рисах пояснити, що відбувається в організмі людини вранці після вживання надмірних доз алкоголю.

Проте навколо похмілля виникли і продовжують процвітати численні міфи. Більшість з них не виправдані, а деякі і зовсім схожі на маячню.

Спробуємо попрощатися з деякими з них.

Pexels
Фото: Pexels

1 Потрібно похмелитися

Насправді, пити з похмілля потрібно тільки закінченим алкоголікам, у яких організм функціонує зовсім не так, як у звичайних людей.

Здорова людина, організм якої вранці намагається впоратися з наслідками випитого вчора (тобто ферменти в її організмі намагаються вивести залишки оцтового альдегіду), «добавки» не потребує. Адже нова порція алкоголю лише призводить до утворення додаткової порції оцтового альдегіду. Яку, натомість, потрібно знову виводити з організму.

2 Похміллю можна запобігти

Найчастіше цей міф пов’язаний з уживанням оливкової олії перед рясною алкогольною випивкою. Або ж максимально жирною закускою під час цих пиятик.

Вважають, що оливкова олія обволікає слизову оболонку стравоходу і кишечника і тим самим зменшує всмоктуваність алкоголю.

Насправді площа слизової оболонки настільки велика, що для її повного покриття буде потрібно багато літрів оливкової олії. Вам стільки не випити.

Міф про те, що жирна їжа запобігає похміллю, також не заслуговує серйозного ставлення. Навпаки — жирна їжа означає додаткове навантаження на печінку, яка і без того «на повну» завантажена переробкою алкоголю.

Pexels
Фото: Pexels

3 Потрібно пити якомога більше води

Насправді, похмілля спричинене зовсім не зневодненням. Алкоголь сам собою не виводить воду з організму, а лише призводить до її накопичення в тканинах (тому ви цілком ймовірно іноді не могли впізнати своє опухле лице у дзеркалі вранці).

Пити воду з похмілля, звичайно, варто, але аж ніяк не бочками.

4 Чудо-розсіл

Старий міф про те, що для боротьби з похміллям потрібно пити огірковий розсіл, виправданий лише частково. Звичайний розсіл дійсно допомагає відновити сольовий баланс в організмі. Але якщо в цьому розсолі міститься оцет, то на вас у підсумку можуть чекати ще більші проблеми.

Як було сказано вище, одна з основних проблем похмілля — надлишок оцтового альдегіду в крові. Кумедно намагатися виправити цю ситуацію, додаючи в організм ще більше оцту.

Pexels
Фото: Pexels

5 Не можна знижувати градус

Це один з найстаріших і найживучіших міфів. Нібито градус під час пиятик можна тільки підвищувати, тобто, наприклад, пити спочатку пиво, а потім горілку. А якщо пити пиво після горілки, то важке похмілля неминуче.

Насправді, це не так. Проблема з алкогольною інтоксикацією найчастіше викликана не послідовністю різних напоїв, а змішуванням спиртних напоїв, вироблених з різної сировини.

Фактично, це означає, що краще не змішувати пиво і вино. Або віскі й коньяк. І якщо вже ви вирішили ударно провести час, вживаючи два або більше різних спиртних напоїв, то послідовність, в якій ви це робите, значення не має.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X