П’ять суперфудів, які потрібно їсти щодня, якщо вам за 40. І вже точно, якщо вам за 50

28 червня 2021, 20:10
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

З віком організм все більше потребує турботи і догляду. Зокрема й у правильному харчуванні.

Багато дієтологів вважають, що достатньо перейти на середземноморську дієту, яка давно зарекомендувала себе як надійний метод турботи про своє довголіття.

Інші наполягають на тому, що після 40, і вже тим паче після 50-ти необхідно повністю змінити спосіб життя і режим харчування.

Відео дня

Однак, існує й інша думка.

Деякі експерти в галузі дієтології вважають, що якщо ви загалом розумієте принципи здорового способу життя і дотримуєтеся їх, то основою правильного харчування можуть стати так звані суперфуди.

Простіше кажучи, якщо ви не зловживаєте алкоголем і солодким, багато рухаєтеся і добре спите, то досить додати в свою дієту деякі продукти, і все буде добре.

«Різні продукти працюють разом як симфонічний оркестр», — каже Джозеф Гонзалес, дієтолог з клініки Майо.

Що це за суперфуди і як часто потрібно їх їсти — з’ясовуйємо разом.

П’ять суперфудів, які потрібні кожній людині у віці 40+

1 Морепродукти

Неможливо уявити собі здорове харчування без достатньої кількості білків. І хоча джерелами білків можуть бути багато продуктів, зокрема червоне м’ясо, однак дієтологи сходяться на думці, що немає кращого джерела, ніж риба.

Такі види риби, як лосось, тунець, тріска, форель — відмінний спосіб отримувати білок без побічних ефектів, які є, наприклад, у червоного м’яса.

У віці «ближче до 50» питання про дотримання балансу білка стає все актуальнішим, оскільки людям стає дедалі складніше підтримувати м’язову масу. І відновлювати її.

За словами Мері Бернард, заступниці директора Національного інституту старіння США, чим ближче до літнього віку, тим складніше організму засвоювати білок. Це означає, що потрібно обов’язково стежити за кількістю білка, який ви споживаєте.

Однак риба і морепродукти хороші не тільки завдяки білку, але і завдяки тому, що вони є джерелом вітаміну B12, який зустрічається тільки в продуктах тваринного походження, і з віком люди засвоюють його все гірше.

Ну і нарешті, не варто забувати про жирні кислоти омега-3, які, завдяки численним дослідженням, чітко асоціюються зі зниженням ризику розвитку безлічі хронічних вікових захворювань.

2 Ягоди

За словами Ненсі Фаррел з Американської академії харчування і дієтології, ягоди є обов’язковим елементом дієти для всіх людей, які наближаються до 50 або вже перетнули цю вікову позначку.

Ягоди багаті клітковиною, антиоксидантами і вітамінами (зокрема, найважливішим вітаміном C).

За її словами, чоловіки віком 50 років і старші мають з'їдати не менше 30 г ягід щодня, для жінок норма — 20 г.

Антиоксиданти, що містяться в ягодах, не тільки стимулюють імунітет, але і поліпшують роботу пам’яті і моторику.

Відповідно до одного з недавніх досліджень, у літніх людей, які не їдять ягід, вдвічі вищий ризик розвитку недоумства.

3 Горіхи

Горіхи — справжній суперфуд, констатує Крістін Розенблум, дієтологиня з університету штату Джорджія. Вони багаті білками і клітковиною, а також швидко викликають відчуття насичення, тим самим перешкоджаючи переїданню.

Але це ще не все.

Горіхи містять корисні жири, які дуже потрібні організму, зокрема, жирні кислоти омега-3. Вони захищають мозок і серцево-судинну систему.

4 Вода

Здавалося б, до чого тут вода до суперфудів. Однак все більше досліджень вказує на те, що водний баланс є одним з найважливіших факторів, які впливають на стан здоров’я в будь-якому віці.

Після 40, коли в організмі активізуються різні процеси старіння, споживання води в достатніх кількостях стає найважливішим питанням.

За словами Розенблум, з віком механізм, який впливає на відчуття спраги, починає давати збої. Ви починаєте все частіше плутати спрагу з голодом. І їсте замість того, щоб випити склянку води. А це приносить вам зайві калорії.

Також з віком у багатьох людей починаються проблеми з кишечником, а для його нормального функціонування абсолютно необхідно дотримуватися водного балансу.

Як норму вказують 1,5 л води в день. А деякі дієтологи пропонують виходити з розрахунку 30 г води на кілограм ваги. Захоплюватися не варто, зайві літри спожитої рідини можуть стати надмірним навантаженням для нирок.

Якщо ви вип'єте зайву склянку води, гірше не стане, а от брак води може становити велику небезпеку, зазначають дієтологи.

5 Боби

Бобові містять білки рослинного походження, клітковину, але водночас — малу кількість калорій. Простіше кажучи, включивши до свого раціону бобові, ви отримуєте корисні поживні речовини, але водночас не порушуєте балансу калорій.

До того ж боби багаті залізом, магнієм і калієм. Магній регулює діяльність більш ніж 300 ферментів, м’язовий тонус, бере участь у синтезі нейромедіаторів, які потрібні для нормальної роботи мозку. Калій впливає на водний баланс, підтримує тонус судин і нормалізує артеріальний тиск.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X