Що пити на Новий рік, аби прокинутися живим - фото

Що пити на Новий рік, аби прокинутися живим

29 грудня 2019, 08:23

Горілка робить людину агресивною, а вино стомлює. Так що ж пити на Новий рік, щоб свято пройшло вдало?

У вітчизняній культурній парадигмі питання «пити на Новорічні свята чи ні?» не стоїть практично ніколи.

Тому суперечки точаться здебільшого навколо вибору алкогольного напою.

Відео дня

І аргументами виступають особисті смакові вподобання, попередній досвід і, не в останню чергу, міфічні наукоподбні дані про різні типи алкоголю, накопичені ще з часів юності.

Спробуймо розглянути це непросте питання з позицій доказової медицини.

Unsplash

Фото: Unsplash

Що пити?


Щоб одразу заспокоїти усіх борців за здоровий спосіб життя, нагадаємо: алкогольні напої не приносять користі, та жодна їх кількість не є повністю безпечною.

Але, якщо вже пити, то чому саме віддати перевагу?

Відповідь на це питання намагались дати вчені у Британському Медичному Журналі

Вони провели дослідження щодо впливу різних типів алкоголю на емоції.

Основні знахідки можна коротко підсумувати таким чином:

Найбільшу впевненість, енергійність і сексуальне збудження дає вживання горілки.

Найбільшу розслабленість — смакування червоного вина і пива.

Найбільш агресивно і розбито почуваються ті, хто вибрав горілку. У них також найчастіше після вживання виникає бажання поплакати. А от найбільшу втому гарантує червоне вино, на відміну від білого.

Водночас жінки показують яскравішу вираженість усього спектру емоцій (окрім агресії).

Як можна побачити, традиційна новорічна «біленька» має не найпривабливіше портфоліо. Але це лише початок.

Вживання горілки пов’язане зі зростанням частоти вбивств у країнах Східної Європи.

Вживання саме горілки пов’язане зі збільшенням кардіальної смерті.

Підвищені продажі горілки (у порівнянні з пивом і вином) збільшують частоту алкогольних психозів.

Інший критерій, за яким можна проводити відбір напоїв, це — швидкість сп’яніння.

Тут вчені дійсно підтверджують відому багатьом істину: газовані алкогольні напої дійсно «працюють» швидше.

А от лікери, схоже, мають погану славу несправедливо. Адже наявність в алкоголі цукрів здатна сповільнювати сп’яніння.

Окрім всього зазначеного, є ще один важливий фактор: алкоголь у різних напоях має різну біодоступність.

Тобто здатність всмоктуватися із шлунково-кишкового тракту в кров. Так для пива, наприклад, біодоступність менша, ніж для горілки, тому випивши однакову їх кількість (еквівалентну за етанолом), від горілки людина сп’яніє швидше.

Unsplash

Фото: Unsplash

Чим закушувати?


Говорячи про випивку, не можна не зачепити хоч трішки тему закусок, з наукового погляду, само собою.

Дослідження свідчать, що вуглеводна їжа краще сприяє зниженню рівня алкоголю в крові, і дозволяє почуватись менш п’яним, ніж білкова.

А якщо проводити профілактику сп’яніння вже запізно і вам доводиться боротися з наслідками, від десертів краще відмовитись.

Річ у тому, що алкоголь притупляє смак солодкого, а, отже, є ризик з'їсти набагато більше, ніж у тверезому стані. А це додатково навантажить печінку та підшлункову, яким і так не просто.

Unsplash

Фото: Unsplash

Не втрачайте голову


Зрештою, що пити (та чи пити взагалі) — цілковито ваш вибір. Але точно варто забути про енергетики. Адже їх комбінація з міцним алкоголем збільшує силу сп’яніння.

Одне слово, дорогі читачі, пийте те, від чого вам добре, і не втрачайте голову.

Пам’ятайте, якщо перед черговим тостом у вас з’являється запитання «Чи не буде цей келих зайвим?», то зайвим келихом був уже попередній.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X