Сім продуктів, які допоможуть вам перемогти стрес. Спойлер — алкоголю серед них немає - фото

Сім продуктів, які допоможуть вам перемогти стрес. Спойлер — алкоголю серед них немає

24 березня 2021, 20:25

Для того, щоб перемогти стрес часом досить лише змінити свою дієту. Допомагає не усім, але спробувати варто

Про те, що після шоколадки легшає на душі, добре знає кожен ласун. Це може видатися неймовірним, та не менш дієвим антистрес-засобом можуть виступати й багато інших продуктів, чия репутація значно скромніша.

Відео дня

Численні дослідження довели: наш раціон безпосередньо впливає не лише на фізичне, а й на психічне самопочуття.

Зокрема дієта, в якій багато фруктів, овочів, цільного зерна, риби та нежирного білку, значно знижує ризик депресії в людей різного віку.

Хронічний брак магнію здатен викликати тривожність навіть у піддослідних гризунів, і навпаки, достатня його кількість, так само як і усунення дефіциту цинку в організмі здатні значно покращувати ситуацію.

Про диво-властивості деяких мешканців вашого холодильника розповідають експерти.

zoomteam/Depositphotos
Фото: zoomteam/Depositphotos

«Зелені листові овочі, наприклад, шпинат, містять фолати, котрі продукують допамін, хімічну речовину, що викликає в мозку відчуття задоволення, допомагаючи вам заспокоюватися», — говорить представниця американської Academy of Nutrition and Dietetics, дієтологиня Гізер Мангірі.

Раніше дослідження, результати якого були опубліковані в Journal of Affective Disorders, і в якому взяли участь 2800 добровольців середнього та похилого віку, показало, що ті, в чиєму раціоні було найбільше фолатів, мали найнижчий ризик виникнення проявів депресії.

Дослідники новозеландського Університету Отаго ж спостерігали за харчуванням студентів коледжів. Вони помітили, що добровольці почувалися спокійнішими, щасливішими та енергійнішими в ті дні, коли в них виходило з'їдати більше овочів та фруктів.

Овочі можуть виступати ідеальним гарніром для м’яса індички, яке містить триптофан, амінокислоту, яка сприяє продукуванню серотоніну. Власне, триптофан і сам по собі має заспокійливі властивості - це показало дослідження 2006-го року, опубліковане в Journal of Psychiatry Neuroscience.

У ньому брали участь чоловіки та жінки, котрі, за їхніми власними зізнаннями, були схильними до суперечок. Упродовж 15 днів піддослідні отримували триптофан або плацебо. До завершення програми люди з першої групи, чий характер мали оцінювати їхні партнери за дослідженням, стали помітно поблажливішими.

Між іншим, окрім індичатини, триптофан є у горіхах, тофу, рибі, бобах, яйцях та вівсянці.

До стресу, від якого ви потерпаєте, можуть бути причетні бактерії, що живуть у вашому кишечнику, тобто мікробіом. Комунікація між ним та мозком здійснюється за допомогою хімічних речовин, саме тому хвилювання і тривога можуть супроводжуватися неприємними симптомами з боку живота.

Невелике дослідження, проведене вченими з University of California, показало, що пробіотики в йогурті можуть знижувати активність мозку в ділянках, відповідальних за емоції та стрес.

«Омега-3 жирні кислоти, що містяться в лососі, мають протизапальні властивості, які можуть допомогти нейтралізувати негативні наслідки від гормонів стресу», — пояснює дієтологиня Ліза Сімперман.

«Споживання фісташкових горіхів може послаблювати гострий стрес, знижуючи кров’яний тиск та частоту серцебиття. У цих горіхах є фітонутрієнти, котрі можуть забезпечувати антиоксидантну підтримку здоров’ю серця та судин», — зазначає Мангірі.

Цікаво, що фісташки як їжа-антистрес мають ефект 2:1 — їх корисно їсти та корисно лущити, адже повторюванні ритмічні рухи пальцями заспокоюють та стишують емоційний внутрішній монолог.

mvw@tut.by/Depositphotos

Фото: mvw@tut.by/Depositphotos

Схожою «медитацією» може бути й лускання насіння. До того ж, у соняшниковому та гарбузовому насінні є чимало магнію.

«Магній продемонстрував свою здатність полегшувати відчуття депресії, виснаження і роздратованості. Бонус: коли ви почуваєтеся особливо дратівливими під час того самого періоду місяця, цей мінерал також допомагає боротися з симптомами ПМС, зокрема спазмами та затримкою рідини в організмі», — каже дієтологиня Синтія Сасс.

Раптове відчуття втоми, занепокоєння, проблеми з концентрацією та дратівливість — усе це може говорити про те, що в вашій крові відбувся різкий стрибок цукру. У відповідь на нього в організмі швидко вивільняється епінефрин та глюкагон, а слідом за ними — й гормон стресу кортизол.

Не допускати таких цукрових сплесків допоможе присутність у раціоні великої кількості харчових волокон (клітковини). Вони ж у бобових, ягодах, мигдалі, насінні льону та кунжуту, цільному зерні та, знов-таки, зелених овочах — броколі, кучерявій капусті тощо.

Антистресові властивості мають і цитрусові. Адже вони, як відомо, багаті на вітамін С.

«На додачу до підтримки роботи імунітету, який може бути послабленим через стрес, цей ключовий нутрієнт помагає знижувати рівень гормону стресу кортизолу, котрий завдає шкоди тілу. Ефект від тривалого підвищення рівня кортизолу може проявлятися втомою, туманом у голові, підвищеним апетитом та збільшенням ваги, зокрема в зоні живота», — говорить Сасс.

На всіх нас попереду чекає дуже непроста і тривожна зима. Тож хороший момент — це те, що вже починається сезон заспокійливих мандаринок.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X