Харчування

1 грудня 2022, 21:21

Шукайте цей колір. Вчені виявили психологічний трюк, який змінює смак їжі

Буває так, що вашим дітям не подобається їсти броколі, і замість того, щоб влаштовувати лекцію про користь цього хрестоцвітого овочу, варто подбати про колір тарілки, в якій вона подається.

Згідно з новим дослідженням британських учених, колір миски може впливати на смак їжі, в експерименті взяли участь 47 добровольців, поділених на дві групи залежно від їхніх відповідей на питання про вибагливість у їжі.

Хоча не існує встановленого способу визначити вибагливого їдока, ця категорія, можливо, може включати людей з обмеженою дієтою, які відчувають сильну неприязнь до певних продуктів, що вимагають особливого приготування їжі, мають труднощі з прийомом нових продуктів, або які показують ознаки комбінації всіх цих ознак.

У той час як колір їжі не мав жодного значення у сприйнятті смаку невибагливими їдоками, прискіпливі їдці повідомляли про зміни своїх смакових відчуттів у залежності від кольору миски, що використовується.

«Ці знання можуть бути корисні тим, хто намагається розширити асортимент продуктів харчування», — каже психолог Лоренцо Стаффорд з Портсмутського університету у Великій Британії.

Наприклад, якщо ви хочете спонукати прискіпливого їдока спробувати більше овочів, які, як відомо, вважаються не найсмачнішими ласощами, ви можете спробувати подати їх на певній тарілці або мисці.

Всім учасникам дали зразки картопляних чипсів зі смаком солі та оцту, щоб вони їли з різнокольорових мисок, а потім добровольців попросили ранжувати їх на основі їхніх уподобань солі та інтенсивності смаку.

У той час як колір тари, здавалося, не мав жодного впливу на інтенсивність смаку, були відмінності у двох інших категоріях, але тільки для вибагливих їдців. Закуски в червоних і синіх мисках сприймалися як солоніші в порівнянні з білими, тоді як закуски в червоних мисках сприймалися як менш бажані в порівнянні з іншими мисками.

Відповідно до більш ранніх досліджень, упаковка, з якою учасники ширше знайомі, могла вплинути на їхні смакові рецептори.

За словами Стаффорда, якщо більше дізнатися про те, як підштовхнути до поведінки людей, яким складно їсти різноманітну їжу, це може значно поліпшити якість життя як самих людей, так і людей, що їх оточують.

Це нове дослідження може допомогти в лікуванні харчової неофобії, небажання пробувати нові продукти, але будуть потрібні подальші дослідження для вивчення ширшого діапазону кольорів і ширшого спектру поживніших продуктів.

Редактор: Олена Басараб

Другие новости

Всі новини