Харчування

14 листопада 2022, 16:10

Стейк більше не під забороною? Вчені спростовують шкоду червоного м’яса для здоров’я

Попри те, що ряд досліджень пов’язують споживання червоного м’яса з хворобами серця, інсультом і раком, з’явилися нові дані, які спростовують цей закоренілий стереотип.

Вчені з охорони здоров’я з Вашингтонського університету ретельно вивчили десятиліття досліджень споживання червоного м’яса та його зв’язку з різними наслідками для здоров’я, запропонувавши новий спосіб оцінки ризиків для здоров’я.

Згідно з ним, існують слабкі докази того, що споживання необробленого червоного м’яса пов’язане з колоректальним раком, раком молочної залози, діабетом 2 типу та ішемічною хворобою серця, і взагалі не виявили жодного зв’язку між вживанням червоного м’яса та інсультом.

Вчені зі США критикують майже всі дослідження, в яких фігурувало червоне м’ясо, за їх даними, майже всі вони мають спостережний характер і не можуть переконливо виявити причинно-наслідковий зв’язок.

Більшість страждають від неточностей, Наприклад, можливо, м’ясоїди просто їдять менше овочів, більше курять чи менше займаються спортом? На додаток, багато з них засновані на словах самих учасників дослідження. Простий факт полягає в тому, що люди не можуть точно пригадати, що вони їдять. І, нарешті, співвідношення ризику споживання червоного м’яса у цих наукових статтях, часто невеликі, загалом 15%.

За словами вчених доказів прямого ризику для судин чи здоров’я від регулярного вживання м’яса дуже мало, аж до того, що ризику, мабуть, немає, але небезпеку треба шукати в іншому.

«Є більше доказів ризику для здоров’я від вживання надто малої кількості овочів. Ваша дієта справді може наразити вас на ризик, якщо калорії від вживання м’яса витісняють калорії від рослинної їжі», — сказав невролог із Єльського університету Стівен Новелл.

Раніше НВ писав, що м’ясо — шкідливе для планети. Переважна більшість м’яса виробляється на інтенсивних промислових фермах. Ці ферми є частиною деструктивної глобальної системи масового промислового виробництва м’яса та молочних продуктів.

Дослідження показало, що вирощування тварин для їжі набагато гірше для клімату, ніж вирощування та переробка фруктів та овочів для вживання в їжу, підтверджуючи попередні висновки про надмірний вплив виробництва м’яса, особливо яловичини, на довкілля.

Редактор: Олена Басараб

Другие новости

Всі новини