Харчування

30 листопада 2022, 12:01

Американські лікарі розповіли, як знизити ризик колоректального раку у чоловіків

Проаналізувавши дані майже 80 тис. опитаних, дослідники знайшли зв’язок між зміною раціону у бік вживання більшої кількості рослинної їжі та зниженням ризику захворіти на рак кишечника.

Рослинна їжа приносить організму багато користі, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань, високого кров’яного тиску та діабету 2 типу. Регулярне вживання фруктів та овочів може навіть зменшити ризик розвитку деяких видів раку.

Нове дослідження за участю 79 952 чоловіків у Сполучених Штатах показало, що дієта, багата на овочі, фрукти, цілісні зерна, бобові, горіхи та насіння, пов’язана з 22% зниженням ризику розвитку колоректального раку.

Цікаво, що аналіз раціону 93 475 жінок не показав подібної тенденції.

«Ми припускаємо, що антиоксиданти, що містяться в таких продуктах, як фрукти, овочі та цільнозернові продукти, можуть сприяти зниженню ризику колоректального раку за рахунок придушення хронічного запалення, яке може призвести до раку», — пояснює Джихе Кім, дослідник у галузі харчування та дієтології в Університеті Кен Хі у Південній Кореї.

«Оскільки чоловіки, як правило, мають більш високий ризик колоректального раку, ніж жінки, ми припускаємо, що це може допомогти пояснити, чому вживання більшої кількості здорової рослинної їжі було пов’язане зі зниженням ризику колоректального раку у чоловіків, але не у жінок».

Жінки вживають більше рослинної їжі, ніж чоловіки загалом, тому збільшення кількості фруктів та овочів у раціоні не обов’язково спричинить зниження ризику раку, вважають дослідники.

Другие новости

Всі новини