Медицина

29 листопада 2022, 07:24

Ваше серце не повинно страждати. Шість харчових продуктів, які можуть спричинити високий тиск

Правильний вибір продуктів може допомогти знизити кров’яний тиск і запобігти високому кров’яному тиску. Але також, не зайвим буде знати, яких типів продуктів не повинно бути на вашій тарілці.

Є причина, чому ви так любите «заборонені» страви: вони сповнені олії, цукру і особливо солі. На жаль, ці продукти є головними винуватцями розвитку гіпертонії.

Фактори ризику гіпертонії включають куріння та вживання алкоголю, нездорове харчування з високим вмістом натрію, надмірне вживання кофеїну, ожиріння, отруєння важкими металами, деякі протизаплідні таблетки та емоційний стрес.

Передплатіть, щоб прочитати повністю

Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою

Передплатити
Перший місяць 1 ₴. Відмовитися від передплати можна у будь-який момент

1 Червоне м’ясо

Хоча червоне м’ясо часто рекомендується як частина здорового харчування через те, що воно містить велику кількість вітаміну B12, цинку, білка та інших необхідних поживних речовин, воно також може бути небезпечним, якщо вживати його у великих кількостях, якщо у вас високий кров’яний тиск.

Дослідження показують, що 9,8% людей з гіпертонією та 37% людей з передгіпертонією регулярно вживають червоне м’ясо. В дослідженні в якому було розглянуто 97 745 випадків високого кров’яного тиску, виявили позитивний зв’язок між споживанням червоного м’яса та підвищеним ризиком високого кров’яного тиску. В огляді зазначено збільшення ризику на 14% для кожних додаткових 100 г червоного м’яса, що споживаються в день.

2 Алкоголь

Багато людей насолоджуються одним-двома алкогольними напоями, щоб розслабитись після довгого важкого робочого дня або відсвяткувати вихідні. Фактично, вживання алкоголю зростає у всьому світі.

Надмірне вживання алкоголю може підвищити кров’яний тиск. Якщо у вас діагностовано високий кров’яний тиск, лікар може порадити зменшити кількість споживаного алкоголю.

У дослідженні, опублікованому в Журналі клінічної гіпертензії, йдеться про те, що навіть одна порція алкоголю може підвищити артеріальний тиск як мінімум на 2 години. Якщо ви регулярно випиваєте понад дві порції алкоголю, у вас може бути ризик довгострокового високого кров’яного тиску.

Регулярне вживання алкоголю, може призвести до довгострокових відхилень артеріального тиску, які можуть становити ризики для здоров’я, їх необхідно контролювати з медичної точки зору.

Рання гіпертонія зазвичай не викликає помітних симптомів, але вона може поступово пошкодити артерії, нирки, мозок та серце. Невиліковна гіпертонія може зрештою призвести до серцевого нападу та інсульту.

За даними CDC, чоловіки частіше ніж жінки мають високий кров’яний тиск. Насправді навіть невелика кількість алкоголю може збільшити ризик гіпертонії у чоловіків. Що стосується запоїв, молоді чоловіки частіше зазнають високого кров’яного тиску через надмірне вживання алкоголю, ніж молоді жінки.

3 Хліб

Хоча ви можете не думати, що хліб не містить сіль, це не так, особливо це стосується обробленого, розфасованого хліба.

Перевірка етикеток харчової цінності упакованих продуктів може мати велике значення для зниження споживання натрію. Завжди краще вибирати цільнозерновий хліб із високим вмістом клітковини, а не буханку з високим ступенем обробки.

Хліб та булочки очолюють список продуктів, які відповідальні за споживання солі, потім за ними йдуть м’ясне асорті та в’ялене м’ясо, піца, птиця, супи, бутерброди, сир, страви з пасти, м’ясні страви та закуски, такі як картопляні чіпси.

4 Кофеїн

Хоча кофеїн має свої переваги, є також деякі побоювання щодо його зв’язку з гіпертонією та серцево-судинними захворюваннями. Багато людей запитують, чи може кофеїн підвищити кров’яний тиск або посилити гіпертонію.

Кофеїн викликає тимчасове підвищення артеріального тиску через його короткочасну судинозвужувальну дію. Це означає, що при вживанні кофеїну кровоносні судини стискаються. ( звужуються), а артеріальний тиск на деякий час підвищується.

Кофеїн також підвищує кров’яний тиск, змушуючи надниркові залози виділяти адреналін. Адреналін змушує ваше серце битися швидше, а кровоносні судини звужуються, що призводить до підвищення артеріального тиску.

5 Консервовані продукти

Дієта може мати великий вплив на артеріальний тиск та ризик гіпертонії. На жаль, багато продуктів, які, як ми вважаємо, можуть бути корисними, насправді є повною протилежністю. Якщо ви боретеся з кров’яним тиском, слід максимально уникати обробленого м’яса та консервованих продуктів.

Коли ваш кишківник поглинає натрій під час травлення, збільшення електролітів натрію викликає міграцію рідини в кровотік, щоб розбавити його.

Більша кількість рідини впливає на стінки кровоносних судин, і кров’яний тиск підвищується. Ваше тіло підтримує електролітний баланс, коли споживання калію перевищує споживання натрію.

Щоб дізнатися, скільки солі міститься у ваших консервах, перевірте етикетку із харчовою цінністю на пакуванні.

6 Сир

Сир є чудовим джерелом білка та кальцію, але часто містить багато насичених жирів та солі. Це означає, що переїдання може призвести до високого рівня холестерину та високого кров’яного тиску, збільшуючи ризик серцево-судинних захворювань.

Деякі типи схильні підвищувати кров’яний тиск, ніж інші. Вживайте сири помірно, і придивіться до певних видів, які містять не так багато солі на порцію, такі як козячий, ріккоту та свіжу моцарелу.

Другие новости

Всі новини