7 вересня 2022, 06:58
Райдужна дієта, яка не залишить вас байдужим. Чому варто їсти фрукти та овочі п’яти кольорів
Щоб схуднути чи оздоровитися, людина необов’язково має відмовлятися від усіх своїх звичок та жувати лише шпинат. Райдужна дієта — це всеосяжний комплексний посібник зі здоров’я, який допоможе вам зрозуміти корисні властивості продуктів за їх кольором.
Райдужна дієта включає вживання в їжу продуктів усіх яскравих кольорів.
Причина в тому, що різні кольори їжі містять певні набори поживних речовин. Кожен овоч та фрукт має свій специфічний пігмент, який надходить із фітонутрієнтів. Оскільки рекомендується вживати достатню кількість овочів та фруктів, дієтологи зробили ставку на кольорові продукти.
Щоденне вживання фруктів та овочів різних кольорів має багато переваг, вони не тільки містять різні пігменти. ( Фітонутрієнти), які надають їм відтінок. Різнокольорові рослини пов’язані з вищим рівнем певних поживних речовин здоров’ю.
Хоча є більше овочів та фруктів — це гарна ідея, концентрація на різних кольорах покращить споживання додаткових поживних речовин, які допоможуть у різних ситуаціях.
Дослідження показали, що різнобарвна дієта — чудовий спосіб допомогти здоров’ю та довголіттю. Тому, давайте познайомимося з райдужною дієтою і урізноманітнимо свою тарілку яскравими фруктами та овочами.
Кінцева мета полягає в тому, щоб щотижня додавати в їжу понад 30 різних барвистих фруктів та овочів.
Може здатися, що це багато, але насправді це не так. Вам просто потрібно запланувати одну барвисту рослинну їжу, щоразу, коли ви сідаєте за стіл.
Найкраще підходять свіжі та заморожені фрукти та овочі, у крайньому разі консервовані краще, ніж нічого.
Передплатіть, щоб прочитати повністю
Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою
1. Зелений колір
Листова зелень, така як шпинат та капуста при вживанні в сирому або злегка приготовленому вигляді може дати вам достатню кількість харчових волокон та фолієвої кислоти. Зелені фрукти, такі як ківі, виноград та авокадо, є хорошими джерелами фолієвої кислоти, вітаміну С, магнію та калію. Зелень містить велику кількість антиоксидантів, вітамінів А, С та Е, які можуть посилити ваш імунітет для боротьби з Covid-19.
Вживання здорової порції щодня захистить вас від багатьох захворювань, включаючи хвороби серця, діабет та рак, а також може допомогти вам жити довше. Ваш організм може відчувати себе більш задоволеним, тому що він отримує необхідні поживні речовини для кожної клітини, щоб правильно функціонувати.
2. Червоний колір
Антоціани — пігменти, що надають червоне забарвлення багатьом продуктам, і ці флавоноїдні сполуки борються з вільними радикалами і зупиняють окисне пошкодження клітин.
Помідори, грейпфрути, кавуни та інші рожеві фрукти та овочі містять цінну речовину у своїй шкірці - лікопін, саме він і надає йому таке забарвлення, яке є потужним антиоксидантом. Він бореться з раком і сприятливо впливає на шкіру, допомагаючи їй довше залишатися свіжою, тим самим уповільнюючи процес старіння.
Більш високе споживання лікопіну з їжею також пов’язане з підтримкою когнітивного здоров’я при старінні, і багато досліджень показують, що цей фітонутрієнт також допомагає збалансувати окислювальний стрес в міру старіння.
3. Білий колір
Овочі білого кольору також сприяють постачанню до вашого організму різних поживних речовин та зміцнюють вашу імунну систему.
Антиоксиданти в білих продуктах, таких як картопля, банани, груша, редька часник, можуть допомогти знизити кров’яний тиск і рівень холестерину.
Додавання більшої кількості білих овочів до вашого раціону може допомогти збільшити кількість калію, магнію, клітковини та інших фітохімічних речовин у вашому раціоні, тому їх не слід скидати з рахунків.
Наприклад, біла картопля є звичною їжею для багатьох культур, проте в останні роки її споживання скоротилося, можливо, через те, що вона сприймається як овоч з нестачею поживних речовин.
Картопля та інші білі овочі можуть бути частиною раціону людей, але особливу увагу слід приділити приготуванню цього продукту.
Наприклад, картопля, приготовлену з вершковим маслом і сіллю, можна зробити кориснішою, замінивши ці підсилювачі смаку оливковою олією та травами.
4. Фіолетовий та синій
Сині та фіолетові фрукти та овочі багаті антоціанами та ресвератролом, та їх антиракові та антивікові властивості широко вивчалися.
Дослідження показують, що біоактивні фітохімічні речовини в ягодах відновлюють ушкодження, спричинені окислювальним стресом та запаленням.
Антоціани в чорниці та червоному винограді можуть допомогти знизити ризик серцевих захворювань, запобігти зниженню когнітивних функцій та діабету 2 типу, а також підтримувати здорову вагу та нормальну протизапальну реакцію.
Виноград також багатий поліфенольними сполуками та антиоксидантами. Одним із них є ресвератрол, який пов’язаний з покращенням здоров’я серця.
5. Помаранчевий колір
Фрукти та овочі оранжевого кольору додають яскравості та родзинки практично будь-якій страві. Крім того, більшості людей було б приємно дізнатися, що помаранчеві фрукти та овочі багаті на численні поживні речовини, які підтримують здорову імунну систему, допомагають запобігти хворобам, підтримують метаболізм і навіть можуть допомогти уповільнити клітинне старіння.
Фрукти та овочі оранжевого кольору, такі як морква, апельсини, батат, папайя, містять бета-каротин, який покращує ваш зір. Ці елементи широко відомі своєю захисною дією на здоров’я очей та лікувальним ефектом при захворюваннях зору, таких як дегенерація жовтої плями.
Каротиноїди борються із системним запаленням та патологічними процесами, які можуть призводити до накопичення реактивних частинок у клітинах, що сприяє окислювальному стресу та погіршенню перебігу захворювань.