Їжа, яку ви їсте, може відігравати важливу роль у ризику розвитку серцево-судинних захворювань, але три популярні міфи про харчування можуть направити вас хибним шляхом.
Це не так складно, як ви думаєте, пам’ятайте, що важлива загальна схема вашого вибору та інформаційна точність. Тому зробіть правильні та прості кроки частиною свого життя, щоб отримати довгострокову користь для свого здоров’я та серця.
Передплатіть, щоб прочитати повністю
Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою
Міф № 1. Яйця шкідливі для серця
Колись вживання більшої кількості яєць було пов’язане з вищим ризиком серцево-судинних захворювань, але чи це так?
Навпаки, результати свідчать, що вживання одного яйця на день може допомогти знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Дослідження показує, що вживання яєць може збільшити кількість корисних для серця метаболітів у крові, що частково може пояснити захисний ефект помірного споживання яєць при серцево-судинних захворюваннях.
Яйця є багатим джерелом дієтичного холестерину, але вони також містять безліч необхідних поживних речовин.
Міф № 2. Знежирені продукти корисні для серця
Продукти з позначкою «знежирені» можуть містити багато калорій, солі, цукру або інших небажаних поживних речовин. Крім того, жир — не ворог, як вважалося колись.
Загальне твердження про те, що «жири шкідливі для серця», є міфом. Хоча це правда, що жири, такі як вершкове масло, не найкращий вибір для вас, риб’ячий жир, такий як омега-3, творить чудеса з вашим серцем.
Це тому, що вони містять мононенасичені ( MUFAS) та поліненасичені жири ( PUFAS), які, як було показано, корисні для здоров’я серцево-судинної системи. Ви знайдете ці корисні жири в різних джерелах їжі, таких як оливкова олія холодного віджиму, горіхи, насіння та жирна риба, така як лосось, тунець та скумбрія.
Жири з таких продуктів, як горіхи, олія та риба, необхідні в раціоні. Не дайте себе обдурити заявами про відсутність жиру — навчитеся читати список інгредієнтів та враховуйте харчову цінність, яку несуть за собою такі продукти.
Міф № 3. Червоне вино корисне для здоров’я серця
Це правда, що склянка червоного вина містить ресвератрол, антиоксидант, що може бути корисним для серця. Але перш ніж ви наллєте ще одну склянку улюбленого напою, майте на увазі, що помірність є ключовим фактором.
Проте нові дослідження показали, що легке чи помірне вживання алкоголю ( Включаючи вино) також впливає на здоров’я серця. Пияцтво пов’язане з декількома ризиками для здоров’я, включаючи хвороби серця.
Протягом багатьох років дослідження показували взаємозв'язок між вживанням помірної кількості червоного вина та хорошим здоров’ям серця, але експерти кажуть, що важливо зрозуміти, що це означає, перш ніж призначати собі склянку чи дві на день.
Поки що немає дослідження, яке б встановило причинно-наслідковий зв’язок між вживанням алкоголю та покращенням здоров’я серця.
Швидше дослідження виявили зв’язок між вином і такими перевагами, як нижчий ризик смерті від серцевих захворювань.
Міф № 4. Червоне м’ясо шкідливе для серця
Це правда, що ваша дієта впливає на здоров’я, але вам не потрібно відмовлятися від червоного м’яса, щоб зберегти своє серце здоровим.
Деякі люди вважають, що будь-яка кількість червоного м’яса шкідлива, тому що вона може вплинути на рівень холестерину.
Науковий звіт не передбачає жодного зв’язку між червоним м’ясом і здоров’ям серця. Автори звіту проаналізували дослідження, присвячені впливу споживання червоного м’яса на здоров’я серця та рак.
Це включало 61 дослідження, в якому взяли участь понад 4 мільйони людей. Таким чином вчені виявили, що доказів для того, щоб попрощатися з червоним м’ясом недостатньо.
Враховуючи всі проаналізовані дані, зв’язок між червоним м’ясом та хворобами варіюється від низького до дуже низького.
Секрет у тому, щоб їсти нежирне, необроблене червоне м’ясо в помірних кількостях, а також дотримуватись загалом здорової дієти, яка допомагає покращити здоров’я серця.
Міф № 5. Кокосова олія корисна для серця
З одного боку, воно містить лауринову кислоту, яка знижує рівень шкідливого холестерину. Він також багатий на тригліцериди із середньою довжиною ланцюга (ТСЦ), типом жиру, що перетворюється на енергію, допомагаючи живити організм.
Однак тригліцериди із середнім ланцюгом є джерелом насичених жирів. Рекомендації говорять нам обмежити насичені жири, менш ніж 10% від загальної кількості калорій на день.
Тому, якщо ви турбуєтеся про своє харчування, у вас алергія на кокос або вам просто не подобається його смак, розгляньте зіставні альтернативи такі як оливкова олія та олія авокадо.
Міф № 6. Вуглеводи — зло, тому що вони викликають збільшення ваги
Вуглеводи, як білки та жири, не викликають збільшення ваги. Якщо ви їсте більше, ніж вам потрібно, це може призвести до ожиріння. Вживання солодких та рафінованих продуктів, багатих на вуглеводи (білий хліб, макарони та пончики) може підвищити ризик розвитку таких проблем зі здоров’ям, як хвороби серця та діабет.
Найнадійніший спосіб збалансованого харчування, споживаючи поживні речовини: цільнозернові продукти, боби, фрукти та овочі — все це хороші вуглеводи, тоді як споживання рафінованого цукру та солодких продуктів має бути обмежене до найсуворішого мінімуму.