15 червня 2022, 07:00
П’ять продуктів, які не слід їсти на сніданок. Ви ж хочете довго жити?
Сніданок — найважливіший прийом їжі, він дає нам більше можливостей живити організм енергією та поживними речовинами, необхідними для оптимального функціонування.
Тому пропонуємо вам розглянути найбільш небажану їжу, яку слід уникати після пробудження, а можливо, протягом усього дня.
Передплатіть, щоб прочитати повністю
Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою
1. Яйця
Нове дослідження показує, що вживання дуже великої кількості яєць щодня може підвищити ризик смерті від раку.
У дослідженні в журналі Frontiers in Nutrition група міжнародних вчених розглянула, як пов’язані споживання яєць і рівень холестерину, який є причиною підвищення ризику смерті від серцевих захворювань та виникнення раку.
Під час експерименту вчені виявили, що кожне додаткове яйце, що вживається у певний день, було пов’язане з підвищенням ризику смерті від будь-якої причини на 7% та підвищенням ризику смерті від раку на 13%. Варто зазначити, що подібного зв’язку між споживанням яєць та смертю від серцевих захворювань не було виявлено.
Для людей, які їдять яйця лише кілька разів на тиждень, шкода була несуттєва, якщо взагалі була.
2. Солодка випічка
Випічка з підсолоджувачем — це десерт, а не повноцінний прийом їжі. У такому сніданку немає нічого корисного та поживного. Пончики, рулети та круасани з шоколадною начинкою, які ви знайдете у своїй улюбленій кав’ярні, зроблені, здебільшого, з рафінованого білого борошна, і цукром, що провокує швидке підвищення рівня цукру в крові.
За даними вчених з Гарварду, мафін з чорницею може містити близько 470 калорій, і лише 2% або менше вуглеводів припадає на корисну клітковину.
На щастя, є кілька хитрощів, що дозволяють спекти партію кексів, яка буде кориснішою для вас, зокрема — це зменшити кількість доданого цукру, додати в рецепт більше свіжих ягід та горіхів, і використовувати цільнозернове борошно.
3. Бекон
І бекон промислового виробництва, і ковбаса вважаються переробленим м’ясом. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, такий продукт може спричинити онкологічні захворювання. Було виявлено, що щоденне вживання 50 г переробленого м’яса підвищує ризик колоректального раку на 18%, це приблизно 4 смужки бекону або одного хот-догу. Тому вам варто задуматися, чому бекон із яєчнею на сніданок не найкорисніший вибір.
4. Оброблені безглютенові продукти
З недавнього часу безглютенові дієти стали дуже популярними в останні роки через побоювання щодо потенційного негативного впливу глютену на здоров’я.
Безглютенової дієти потребують тільки ті люди, у яких існує алергія на цей компонент, якщо ваш організм нормально реагує на нього, то вам не слід його уникати. Вживання багатьох доступних нині оброблених безглютенових продуктів може спричинити проблеми.
Безглютенова випічка часто має високий глікемічний індекс, тому швидко підвищує рівень цукру в крові, що призводить до високого рівня інсуліну, і, як наслідок, у вас може виникнути повторне почуття голоду і збільшення ваги.
Крім того, безглютенові млинці, кекси та інша випічка нічим не кращі за традиційні варіанти на основі пшениці через низький вміст білка та клітковини.
5. Йогурт із ароматизаторами
І хоча йогурт дійсно вважається непоганим вибором на сніданок, внаслідок вмісту в ньому кальцію, пробіотиків для здоров’я кишківника і, особливо у разі грецького йогурту, багато білка.
Ароматизований йогурт часто отримують шляхом додавання в простий йогурт цукру, фруктів, фруктових пюре або концентратів, меду та інших ароматизаторів.
Іноді він настільки наповнений цукром, що користь для здоров’я набагато переважується недоліками, перетворюючи здоровий сніданок на десерт, ви ж не снідаєте морозивом?
Якщо ви любите йогурт на сніданок, оберіть простий грецький йогурт без додавання цукру і додайте свіжі ягоди для підсолоджування. Клітковина з ягід запобігає різким стрибкам рівня цукру в крові, перетворивши цей варіант з «шкідливого» сніданку в набагато здоровіший вибір.