1 лютого, 18:20
Не лише цукерки та хот-доги. Вчені назвали тип продуктів, які підвищують ризик померти від раку
У дослідженні брали участь дорослі жителі Великої Британії, які вживали перероблені продукти у кількості 9,1% — 41,4% від загального раціону.
Спостереження за ними здійснювалось у період з 2006 по 2010 роки.
З’ясувалося, що кожні 10% ультрапереробленої їжі (соусів, фастфуду, тістечок, піци) призводили до збільшення ризику захворіти на рак на 2%. При цьому ризик появи злоякісних новоутворень яєчників зростав на 19%.
Дослідження показало, що смертність від раку також збільшилась. Кожні 10% вжитих ультраоброблених продуктів збільшували ризик смерті від будь-якого виду раку на 6%, а від раку яєчників — аж на 30%.
Вчені зазначають, що результати дослідження були скориговані відповідно до показників раку залежно від віку, шкідливих звичок та способу життя в цілому.
Рак яєчників у цьому дослідженні було виділено, оскільки він характеризується високою смертністю, займаючи п’яте місце у загальній структурі летальних наслідків серед жінок із будь-якими онкологічними захворюваннями.
Особливу настороженість результатами аналізу в його авторів викликає той факт, що найбільше ультрапереробленої їжі споживали молоді люди.