Харчування

18 лютого, 07:17

Чи не відмовляйте собі. Дев’ять «нездорових» продуктів, які для вас корисні

Багато разів, коли ви вирішуєте змінити своє життя на краще в плані харчування, настає час робити вибір, і він не завжди на користь здорових продуктів.

Чому так відбувається? Можливо, причина в тому, що існує безліч фальшивих фактів про здорові й не дуже продукти.

Є безліч, здавалося б «шкідливих» продуктів, які насправді поживні та допоможуть у зниженні ваги.

Передплатіть, щоб прочитати повністю

Нам необхідна ваша підтримка, щоб займатися якісною журналістикою

Передплатити
Перший місяць 1 ₴. Відмовитися від передплати можна у будь-який момент
Фото: Alexander Mils/Unsplash

1 Мюслі

Репутація мюслів як нездорового продукту не зовсім заслужена. Гранола це теж мюслі, але, наприклад, якщо вибирати здорову варіацію без цукру та олії, вона стане одним із найкращих варіантів сніданку, який ви можете вибрати.

Її зазвичай споживають люди, які хочуть збільшити споживання клітковини, тому що мюслі містять як розчинну, так і нерозчинну клітковину.

Харчові волокна є корисною частиною будь-якого раціону, оскільки вони регулюють травлення.

Ця закуска не тільки поживна, а й порадує ваші смакові рецептори. Переконайтеся, що ви вибираєте мюслі з низьким вмістом цукру та корисними інгредієнтами. Додайте йогурту в улюблену закуску і насолоджуйтесь нею під час сніданку.

2 Кава

Якщо ви вважаєте, що кава вранці — це залежність якої треба позбутися, для вас є хороші новини.

Це не тільки смачний і підбадьорливий спосіб прокинутися, але й корисний. Це пов’язано зі зростаючим списком переваг для здоров’я.

Дослідження підтверджують, що кава знижує ризик серцево-судинних захворювань, захворювань печінки, каменів у жовчному міхурі, раку та діабету 2 типу.

Вчені також виявили, що споживання кави було пов’язане з нижчим рівнем жиру в організмі, особливо у чоловіків.

3 Заморожені продукти

Попри міфу пов’язаному із заморожуванням продуктом, вони не менш корисні, ніж свіжі.

Це, по суті, натискання кнопки «пауза» в процесі природного в’янення продуктів. Коли фрукти та овочі піддають миттєвому заморожуванню в період їх пікової зрілості, протягом кількох годин після збирання врожаю — у них зберігаються основні вітаміни та мінерали.

Численні дослідження, що порівнюють свіжі та заморожені овочі, не виявили відмінностей у вмісті поживних речовин за наявності одних і тих же вітамінів та мінералів. Заморожування є природним способом збереження продуктів, і люди заморожували продукти протягом тисячоліть.

Цей процес запобігає псуванню та зберігає поживну цінність продуктів, а також їх смак при приготуванні та зберіганні, щоб насолоджуватися ним пізніше.

Фото: Priscilla Du Preez/Unsplash

4 Яйця

Стара думка серед дієтологів полягала в тому, що яйця містять багато жиру та холестерину, що може негативно позначитися на здоров'ї вашого серця.

Насправді дослідження показують, що яєчний сніданок більш поживний, ніж еквівалентний по калорійності вуглеводний сніданок, і, мало того, він може допомогти знизити споживання калорій наприкінці дня.

Жовток містить велику кількість каротинів, особливо лютеїн та зеаксантин, які важливі для запобігання дегенерації жовтої плями та катаракти. Яйця також є джерелом вітаміну А, який необхідний для гарного зору.

5 Молоко

Молоко є відмінним джерелом кальцію та фосфору, необхідних для розвитку та підтримки міцних, здорових кісток та зубів. Вони знижують ризик остеопорозу та переломів кісток у пізнішому віці.

Молочні продукти зазвичай містять багато важливих поживних речовин, таких як вітамін D, магній та калій. Він також може бути добрим джерелом білка.

Якщо вам не подобається молоко в чистому вигляді, будь-які його побічні продукти, такі як кефір і йогурт, також мають аналогічні переваги для здоров’я. Навіть люди з непереносимістю лактози можуть отримувати задоволення від ферментованих або витриманих продуктів, які не містять лактози.

Фото: Sydney Riggs/Unsplash

6 Консервовані продукти

Консервовані продукти можуть бути такими ж поживними, як свіжі та заморожені продукти, тому що консервування зберігає багато поживних речовин.

Як і для замороження, фрукти та овочі для консервування також збирають у найбільш зрілому вигляді та одразу ж відправляють на переробне підприємство. Консервовані продукти можуть бути зручним доповненням до вашого раціону і кориснішими за багато інших закусок, якщо ви уникаєте продуктів, багатих сіллю і цукром.

Консервовані продукти є хорошими джерелами важливих вітамінів та мінералів, які можуть забезпечити рівень поживних речовин, еквівалентний їх свіжим чи замороженим аналогам.

Хоча якість та кількість мінералів, жиророзчинних вітамінів, білків, жирів та вуглеводів залишаються відносно незмінними в процесі консервування, деякі водорозчинні вітаміни, такі як вітаміни С та В, можуть бути пошкоджені через вплив високої температури у консервованих продуктах.

7 Хліб

Хліб теж буває різним, головне вибирати корисні варіанти із цільного зерна, а не очищеного. Дослідження, проведене Гарвардською школою охорони здоров’я, показало, що люди, які з'їдали 70 г (близько чотирьох порцій) цільних зерен на день, порівняно з тими, хто їв мало цільних зерен або взагалі не їв їх, мали на 22% нижче ризик передчасної смерті, на 23% нижче ризик смерті від хвороб серця і на 20% нижче ризик смерті від раку.

А як щодо глютену? Слово, яке з’явилося в нашому лексиконі нещодавно, але попри все більшість людей можуть переносити зернові.

Цифри з Американського журналу гастроентерології показують, що лише близько одного відсотка населення страждає на аутоімунне захворювання, при якому вживання глютена може пошкодити тонку кишку.

8 Червоне м’ясо

Люди, можливо, даремно демонізують червоне м’ясо через те, що воно багате насиченими жирами, але багато хто втрачає на увазі те, що воно також містить безліч ключових поживних речовин, включаючи білок і залізо.

Тому що воно відносно багате на насичені жири, а також містить безліч ключових поживних речовин, включаючи білок і залізо.

Згідно з дослідженням, опублікованим в Американському журналі клінічного харчування, дотримання дієти з високим вмістом білка протягом 12 тижнів також призвело до значного зниження апетиту, споживання калорій та маси тіла.

Крім того, м’ясо є високобілковою їжею. Білок є важливою поживною речовиною, яка може підтримувати здорове зростання та розвиток, імунну функцію, посилювати ріст м’язів.

9 Картопля

Картопля — дуже популярний продукт, але багато хто вважає її шкідливою їжею через більшу кількість крохмалю та неправильний спосіб приготування.

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі Nutrients, інші поживні речовини картоплі включають вітамін B1 — сприяє зростанню та розвитку людини, фолієва кислота — допомагає у виробництві еритроцитів, та вітамін B6 — допомагає при багатьох захворюваннях, включаючи анемію.

Картопля також багата антиоксидантами. За даними Національної медичної бібліотеки, антиоксиданти — це речовини, які, як відомо, запобігають пошкодженню клітин, що, у свою чергу, може запобігти певним захворюванням.

Другие новости

Всі новини