28 листопада 2022, 09:09
Чашечку чаю? Вчені з’ясували, як знизити ризик серцево-судинних захворювань у старості
У дослідженні взяла участь 881 жінка похилого віку (середній вік склав 80 років). З'ясувалося, що у тих, хто споживав високий рівень флавоноїдів, було набагато менше шансів отримати кальциноз черевної аорти. (КЧА).
Кальцифікація черевної аорти – найбільшої артерії в організмі, яка доставляє насичену киснем кров від серця до органів черевної порожнини та нижніх кінцівок – є предиктором ризику серцево-судинних захворювань, таких як серцевий напад та інсульт.
Також було виявлено, що він є надійним предиктором деменції у похилому віці.
Дослідник та керівник науково-дослідного інституту інновацій у галузі харчування та здоров'я ECU Бен Парментер сказав, що багато продуктів містять флавоноїди, але при цьому деякі з них є суперджерелами цих корисних речовин.
"Основні джерела зазвичай чорний або зелений чай, чорниця, полуниця, апельсини, червоне вино, яблука, родзинки/виноград і темний шоколад", - заявив він.
Існує безліч різних типів флавоноїдів, таких як флаван-3-оли та флавоноли, які, як показало дослідження, також пов'язані з КЧА.
Учасники дослідження, які споживали більше загальної кількості флавоноїдів, флаван-3-олів та флавонолів, мали на 36-39% менше шансів мати значний КЧА.
Чорний чай був основним джерелом загальної кількості флавоноїдів у досліджуваній когорті, відповідно він був пов'язаний зі значно нижчими шансами КЧА.
Порівняно з респондентами, які не пили чай, учасники, які випивали від двох до шести чашок на день, мали на 16-42% менше шансів отримати значний кальциноз.