1 грудня 2022, 11:20
Британське дослідження показало користь чаю, кави та білкової їжі для профілактики небезпечної травми
Дослідження тривало протягом трьох років і охоплювало жінок віком 35−69 років. За цей час 3.1% респонденток зазнали перелому шийки стегна, який традиційно вважається небезпечною для життя травмою. Вона може призвести до утворення тромбів і смерті. До того ж, такий перелом далеко не завжди зростається сам, часто в цьому випадку потрібна складна і дорога операція.
У результаті дослідження вдалося виявити спосіб знизити ризик цієї травми. Так, вчені зазначили, що збільшення споживаного білка на 25 г на день понад рекомендовану норму зменшує її ймовірність на 14%.
На думку авторів, кількість білка, що споживається, безпосередньо пов’язана з мінералізацією і щільністю кісток, тому кілька яєць або порція риби на день можуть стати непоганою профілактикою безлічі проблем зі здоров’ям. Вони наполягають, що прийняті у Великій Британії норми споживання білка (0,8 г на кілограм ваги) надто низькі.
Крім того, з’ясувалося, що кожна випита чашка чаю чи кави пов’язана зі зниженням ризику на 4%.
Чай і кава містять біологічно активні сполуки, які називаються поліфенолами та фітоестрогенами, які можуть допомогти зберегти здоров’я кісток.
«Це цікаве відкриття, враховуючи, що чай та кава є улюбленими напоями у Великій Британії. Нам все ще потрібно більше дізнатися про те, як вони можуть вплинути на здоров’я кісток, але це може бути пов’язане зі збільшенням кількості кальцію, який є у наших кістках», — пише один із авторів, професор Джанет Кейд.