Харчування

1 грудня 2022, 11:20

Британське дослідження показало користь чаю, кави та білкової їжі для профілактики небезпечної травми

Поспостерігавши за 26 тис. британок, група вчених із Лідса виявила, що правильно підібраний раціон харчування міг суттєво знизити ризик перелому шийки стегна у жінок у будь-якому віці.

Дослідження тривало протягом трьох років і охоплювало жінок віком 35−69 років. За цей час 3.1% респонденток зазнали перелому шийки стегна, який традиційно вважається небезпечною для життя травмою. Вона може призвести до утворення тромбів і смерті. До того ж, такий перелом далеко не завжди зростається сам, часто в цьому випадку потрібна складна і дорога операція.

У результаті дослідження вдалося виявити спосіб знизити ризик цієї травми. Так, вчені зазначили, що збільшення споживаного білка на 25 г на день понад рекомендовану норму зменшує її ймовірність на 14%.

На думку авторів, кількість білка, що споживається, безпосередньо пов’язана з мінералізацією і щільністю кісток, тому кілька яєць або порція риби на день можуть стати непоганою профілактикою безлічі проблем зі здоров’ям. Вони наполягають, що прийняті у Великій Британії норми споживання білка (0,8 г на кілограм ваги) надто низькі.

Крім того, з’ясувалося, що кожна випита чашка чаю чи кави пов’язана зі зниженням ризику на 4%.

Чай і кава містять біологічно активні сполуки, які називаються поліфенолами та фітоестрогенами, які можуть допомогти зберегти здоров’я кісток.

«Це цікаве відкриття, враховуючи, що чай та кава є улюбленими напоями у Великій Британії. Нам все ще потрібно більше дізнатися про те, як вони можуть вплинути на здоров’я кісток, але це може бути пов’язане зі збільшенням кількості кальцію, який є у наших кістках», — пише один із авторів, професор Джанет Кейд.

Другие новости

Всі новини