Харчування

29 листопада 2022, 11:16

Австралійські вчені знайшли спосіб зробити піцу та тістечка кориснішими

Розроблена командою з Університету RMIT речовина називається FiberX. Вона схожа на клітковину, але не впливає на смак та текстуру страв.

FiberX складається з природних крохмалів, отриманих із пшениці, кукурудзи та маніоки.

Як і справжня клітковина, вона сприяє покращенню травлення в кишечнику людини, допомагаючи мікроорганізмам у товстій кишці ферментувати їжу.

«Тепер ми можемо додавати додаткову кількість клітковини в такі продукти, як білий хліб, без зміни смаку або текстури, що на сьогоднішній день є однією з основних проблем з багатьма комерційно доступними добавками з клітковиною, — каже технолог харчових продуктів Асгар Фаранакі, доцент з Університету RMIT. — Наш продукт навіть не помітний після додавання. Це схоже на те, як батьки ховають овочі в дитячу їжу, щоб зробити її поживнішою».

Грунтуючись на смакових тестах, дослідники кажуть, що вони змогли додати до 20% FiberX до готового харчового продукту до того, як була помічена хоч якась різниця у смаку та текстурі.

Наразі дослідники співпрацюють з інженерною групою Microtec, щоб впровадити FiberX у харчове виробництво. Спочатку необхідно вдосконалити процес створення замінника клітковини, щоб забезпечити конкурентоспроможну ціну. Однак розробники вважають, що незабаром це завдання вдасться вирішити.

Другие новости

Всі новини